392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

HIV gyógyítás a láthatáron? A CRISPR génszerkesztés

10perc.hu
2024. 03. 22.
HIV gyógyítás a láthatáron? A CRISPR génszerkesztés

A tudósok ígéretes eredményeket értek el a HIV elleni küzdelemben a Nobel-díjas CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.

Korai kutatások azt sugallják, hogy a CRISPR képes eltávolítani a HIV-fertőzést a sejtekből, bár további kutatások szükségesek a biztonságosság és hatékonyság megerősítéséhez - írja a BBC.

A HIV egy rettegett vírus, amely megtámadja az immunrendszert, és krónikus betegséghez vezet. 

A meglévő antiretrovirális terápiák megfékezik a vírust, de nem gyógyítják a fertőzést. A CRISPR génszerkesztés forradalmi lehetőséget kínál a HIV elleni küzdelemben.

Az Amszterdami Egyetem kutatói a CRISPR-t használták a HIV DNS-ének eltávolítására a fertőzött sejtekből. Korai eredményeik ígéretesek, de további vizsgálatokra van szükség a terápia hatékonyságának és biztonságosságának megerősítéséhez.

Más kutatócsoportok is a CRISPR-t alkalmazzák a HIV ellen. Az Excision BioTherapeutics 48 hetes klinikai vizsgálatában három HIV-fertőzött önkéntesnél nem észleltek komoly mellékhatásokat a CRISPR-kezelés után.

A CRISPR-alapú HIV-terápia még gyerekcipőben jár. Számos kihívás áll még előttünk, mielőtt ez a technológia rutinszerűen alkalmazhatóvá válna.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek