392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megtörtént az első génmódosított sertésvese átültetése emberbe

10perc.hu
2024. 03. 21.
Megtörtént az első génmódosított sertésvese átültetése emberbe

Először ültettek át génmódosított sertésvesét egy élő emberbe a történelem során.

Ez a forradalmi eljárás reményt adhat a veseelégtelenségben szenvedő betegek millióinak, akiknek sürgősen szervátültetésre van szükségük.

A 62 éves Richard Slayman, aki végstádiumú vesebetegségben szenvedett, négyórás műtét során kapta meg a génmódosított sertésvesét a Massachusetts General Hospitalban. A beavatkozást követően Slayman jól lábadozik, és várhatóan hamarosan hazaengedikírja az NPR.

A sertésvesét a Cambridge-i eGenesis biotechnológiai cég hozta létre, 69 genetikai módosítással.

Ezek a módosítások megakadályozzák a sertésvírusok emberre terjedését, kompatibilissé teszik a vesét az emberi immunrendszerrel, és védelmet nyújtanak egy sertésekre jellemző vírus ellen.

Az eGenesis vezérigazgatója, Mike Curtis szerint ez a transzplantáció mérföldkő az orvostudomány történetében, és bemutatja a genomtechnológia betegek millióinak életét megváltoztató erejét.

Jelenleg több mint 103 ezren várnak szervátültetésre az Egyesült Államokban, és naponta 17-en halnak meg, mert nem kapnak időben szervet. A génmódosított sertésvesék átültetése forradalmasíthatja a szervátültetési programokat, és megmentheti countless betegek életét.

Azonban aggodalmak is merülnek fel az állati szervek emberbe történő átültetésével kapcsolatban. Egyesek aggódnak az állati vírusok átterjedése miatt, míg mások az állatok kizsákmányolását emelik ki. Fontos alaposan mérlegelni az etikai aggályokat, és további kutatásokat végezni a kockázatok és előnyök pontosabb megértése érdekében. 

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek