392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Inzulint tartalmazó tejet ad egy új tehénfajta

10perc.hu
2024. 03. 20.
Inzulint tartalmazó tejet ad egy új tehénfajta

Cukorbetegek milliói küzdenek világszerte az inzulinhiánnyal, ami megnehezíti a betegség kezelését.

Lehetséges megoldásként Brazíliában tudósok történelmet írtak: kifejlesztették az első transzgénikus tehenet, amely emberi inzulint termel a tejében. Ez a forradalmi áttörés enyhítheti az inzulinhiányt és forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését.

A São Paolo Egyetem kutatócsoportja a Biotechnology Journal folyóiratban publikálta eredményeit. A transzgénikus tehén létrehozásához egy különleges eljárást alkalmaztak. Humán DNS egy szegmensét, amely a proinzulint kódolja (az inzulin prekurzora). Ezt beültették 10 tehén embrió sejtmagjába. A géntechnológia segítségével az emberi DNS kizárólag a tehén emlőmirigyében aktiválódott, így a tehéntej tökéletesen alkalmas az emberi fogyasztásra.

A vártnál is meglepőbb eredményt hozott a kísérlet: a kutatók nemcsak proinzulint, hanem maga az aktív inzulin is kimutatható volt a tehén tejében. Ez arra utal, hogy a tehén szervezete maga is képes átalakítani a proinzulint inzulinná. Bár a tejben kimutatott inzulin mennyisége egyelőre alacsony, a kutatók rendkívül bizakodóak a jövőt illetően.

Az inzulinhiány enyhítésén túl a transzgénikus tehenek számos előnyt kínálnak. Egy átlagos tehén akár napi 50 liter tejet is termelhet, ami jelentős mennyiségű inzulint jelenthet. Ráadásul a transzgénikus tehenek tartása nem igényel bonyolult infrastruktúrát, így kisebb tejgazdaságok is könnyen be tudnak kapcsolódni az inzulin előállításába. Ez különösen fontos lehet az alacsonyabb jövedelmű országok számára, ahol az inzulin jelenleg is nehezen elérhető.

A kutatók következő lépése a tej tisztítása és az inzulin kinyerésének optimalizálása. Ezzel párhuzamosan azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy tehénállományt. Transzgénikus bikákat hoznak létre, melyeket a már kifejlesztett tehenekkel párosítanak. Így a következő generáció minden egyede örökölni fogja az emberi inzulintermelő képességet.

Matt Wheeler professzor, a kutatás vezetője szerint egy 100 fős csorda képes lenne fedezni az Egyesült Államok inzulinigényét. Egy nagyobb csorda pedig az egész világ számára elegendő mennyiségű inzulint termelhetne. Ez óriási előrelépés lenne a cukorbetegség kezelésében, és milliók életét könnyíthetné meg - írja a Health Day.

Az új inzulinforrás kifejlesztése még gyerekcipőben jár, de a kezdeti eredmények rendkívül ígéretesek. A transzgénikus tehenek gyógyító teje forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, és reményt adhat a világon milliónyi inzulinhiánnyal küzdő embernek.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek