Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

2040-re eltűnhetnek az EU-ból a kazánok

10perc.hu
2024. 03. 14.
2040-re eltűnhetnek az EU-ból a kazánok

Az Európai Unió ambiciózus tervet fogadott el a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítására az épületekben. A cél, hogy 2040-re egyetlen fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán se maradjon üzemben. Ennek érdekében a tagállamok 2025-től kezdődően nem nyújthatnak támogatást a kazánok telepítéséhez.

Az Európai Parlament (EP) kedden fogadta el az épületek energiahatékonyságára vonatkozó új szabályokat. A cél, hogy 2030-ra jelentősen csökkenjen az uniós épületállomány üvegházhatásúgáz-kibocsátása és energiafogyasztása, 2050-re pedig már egyáltalán ne terheljék a környezetet az épületek- írja a 24.hu.

A terv egyik kulcsfontosságú eleme a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánok fokozatos kivezetése. 2025-től kezdődően a tagállamok nem nyújthatnak támogatást a kazánok telepítéséhez. 2040-re pedig az EU területén egyetlen fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán sem üzemelhet.

A szabályozás alól kivételt képeznek a hibrid fűtési rendszerek, amelyek a kazánt naphőenergia-berendezéssel vagy hőszivattyúval kombinálják. Továbbá az új szabályok nem terjednek ki a mezőgazdasági és műemlékvédelmi épületekre. Az uniós tagországok emellett mentességet adhatnak a követelmények teljesítése alól a különleges építészeti vagy történeti értékük miatt hivatalosan védett épületeknek, az időszakosan vagy ideiglenesen használt épületeknek, valamint a templomoknak és más imahelyeknek.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek