Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ha január, akkor fogyókúra?

Nagy Ági
2024. 01. 14.
Ha január, akkor fogyókúra?

Népszerű újévi fogadalom, hogy idén majd lefogyok, vagy sokkal többet sportolok. Januárban tömve vannak a konditermek, de februárra elfogy a lendület. Hol rontjuk el a legtöbben?

Nem véletlen, hogy az újévi fogadalmak listáján előkelő helyen szerepel a fogyókúra. Magyarországon, 100-ból 65 felnőtt túlsúlyos vagy elhízott. Azonban, ha belelendülünk, akkor nem csak a szépségünkért, de egészségünkért is rengeteget tehetünk.

Tényleg minden fejben dől el?

A fenti kérdésre a válasz: igen. Don Saladino, amerikai coach és fitness edző szerint, ne a modellekhez vagy a filmsztárokhoz akarjunk az első edzés után hasonlítani, mert akkor csalódni fogunk. A látványos eredményhez bizony idő kell. Kinek több, kinek kevesebb. 

A fogyásnak is megvan a maga pszichológiája. Ne azért szabaduljunk meg a felesleges kiloktól, hogy másnak megfeleljünk, hanem hogy egészségesebb, fittebb és energikusabbak legyünk! A motiváció persze időről időre lankad, ekkor kell fejben erősnek lenni.

A népszerű edző szerint, az eredményes súlycsökkentéshez teljes életmódváltásra van szükség, amibe beletartozik a megfelelő táplálkozás és a rendszeres sport is. Hogyan igazodjunk el az interneten megtalálható rengeteg információ és módszer között? 

Forduljunk szakemberhez!

A fogyás, az egészséges étkezés kialakítása komoly szaktudást igényel. Nem mindegy, hogy ki milyen ételeket fogyaszt, illetve milyen mozgásformát választ. A dietetikus rövid idő alatt segít összeállítani olyan étrendet, ahol nem kell koplalni és még az ételek is finomak.

Az egészség megőrzéséhez heti háromszor legalább 50 perc, közepesen intenzív testmozgás szükséges. Ha nem tudjuk, hogy melyik mozgásformát válasszuk a hatékonyság érdekében, akkor járjunk személyi edzőhöz, vagy csak kérjük ki a konditerem trénerének tanácsát! 

A motivációnknak is vannak hullámvölgyei, ami mindig kritikuspont, hiszen a legtöbben ilyenkor adják fel. Ezért érdemes egy olyan coachot, edzőtársat, trénert vagy motivációs közösséget választani, akik segítenek átlendülni ezen a nehézségen és támogatják életmódváltásunk!

Legyünk türelmesek!

A jó munkához idő kell, és ez igaz a fogyásra is. Ne képzeljük, hogy az első edzés után rögtön látszik az eredmény! Fontos a fokozatosság és a mértékletesség. Az apró célok kitűzésével könnyebben érünk el sikert, ami tovább lendít az úton.

Gondoljunk csak bele, nem egyik pillanatról a másikra szaladt fel a felesleg, és sajnos, megszabadulni sem fogunk tőle pár nap alatt. A testünknek is hozzá kell szoknia ahhoz, hogy most már új szelek fújnak, és nekünk is változtatni kell a napirendünkön. 

Adjunk a testünknek és a lelkünknek is időt, hogy rákapjon a mozgás ízére, és utána minden könnyebben megy majd, a súlycsökkenés pedig egy kellemes mellékhatás lesz.

Ha nem szeretnénk kezdetben edzőterembe járni, akkor home office-ban is próbálkozhatunk, amiről itt írtunk korábban. 

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek