390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Valencia Európa zöld fővárosa 2024-ben

10perc.hu
2024. 01. 11.
Valencia Európa zöld fővárosa 2024-ben

A város a fenntartható turizmus, a klímasemlegesség és a zöld átállás terén elért eredményeinek köszönhetően érdemelte ki a címet.

A spanyolországi Valencia lett 2024-ben Európa zöld fővárosa, az észtországi Tallinn után - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Valencia számos területen kiemelkedő eredményeket ért el a fenntarthatóság terén. A város nagy hangsúlyt fektet a levegőminőség javítására, a természeti ökoszisztémák helyreállítására és a fenntartható élelmiszertermelésre.

A városvezetés elkötelezett amellett, hogy csökkentse a légszennyezést.

Ennek érdekében számos intézkedést hozott, például korlátozta a belsőégésű motorral hajtott járművek forgalmát a belvárosban, és ösztönzi a kerékpározást és a tömegközlekedést.

Valencia jelentős erőfeszítéseket tesz a természeti ökoszisztémák helyreállítása érdekében is. A városban számos zöldterület található, köztük Európa legnagyobb városi parkja, a Turia Park. A városvezetés további zöldfelületek létrehozását tervezi, valamint a természeti élőhelyek védelmét és helyreállítását.

Valencia az egészségesebb, fenntartható és helyi élelmiszertermelést is ösztönzi.

A városban számos közösségi kert található, és a városvezetés ösztönzi a helyi termelőktől származó élelmiszerek fogyasztását. Valencia fenntarthatósági intézkedései példaértékűek a többi város számára. A város elkötelezett amellett, hogy javítsa lakói életminőségét és csökkentse környezeti lábnyomát.

Az Európa zöld fővárosa címet és a vele járó 600 ezer eurós díjat az Európai Bizottság hozta létre 2010-ben.

A címet minden évben az a város kapja, amely úttörő a környezetvédelmet támogató életmód kialakításában, különleges erőfeszítéseket tesz a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

Összesen 12 szempontot vesznek figyelembe, köztük a közlekedést, a zöld területek fenntartható felhasználását, a levegő minőségét, a zajszennyezést, a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás helyzetét, az energiafelhasználás hatékonyságát.

A címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol, Ljubljana, Essen, Nijmegen, Oslo, Lisszabon, majd Lahti, Grenoble és Tallinn következett.

A címet 2025-ben a litván főváros, Vilnius viselheti majd.

A díjra azok a települések pályázhatnak, amelyeknek lakosságszáma meghaladja a százezret. Amennyiben nincsen ilyen város egy országban, úgy a legnépesebb település pályázhat. A következő, 2026-os pályázati ciklusra április 30-ig lehet jelentkezni.

Spanyolország eddig is közkedvelt úti cél volt, igaz tavaly Horvátország volt a nyerő, minden eddigi rekordot megdöntött a magyar turisták létszáma.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek