Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megdöbbentő jóslat! Az elszegényedés miatt lesz több gombamérgezés

10perc.hu
2023. 10. 03.
Megdöbbentő jóslat! Az elszegényedés miatt lesz több gombamérgezés

Ez egy társadalmi probléma, ugyanis egyre több ember úgy próbál meg némi plusz bevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladni azt.

Megdöbbentő jóslattal állt elő Zacher Gábor a HáziPatikának adott interjújában: az elszegényedés miatt lesz több gombamérgezés. Hozzátette, hogy ez egy társadalmi probléma, ugyanis egyre több ember úgy próbál meg némi plusz bevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladni azt.

Különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, de ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb. "Az emberek az Egyesült Államokban élik túl legnagyobb arányban a gyilkosgalóca-mérgezéseket. Ennek oka pedig az, hogy az ottani gyilkos galócák amanitintartalma jóval alacsonyabb, mint nálunk” – mondta el a toxikológus.

Zacher megjegyezte azt is, hogy a gombák amanitintartalma időben is változó, és megfigyelhető egy trend, hogy háromévente nagyon megemelkedik. Ez pedig a halálozási adatokban is megemelkedik, az érintett években ugyanis jóval többen halnak bele ilyen típusú gombamérgezésekbe, mint máskor.


Zacher Gábor szerint egyre több ember úgy próbál meg némi plusz bevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladni azt     Fotó: ATV


A gyilkos galóca okozta mérgezés tünetei többnyire késleltetve, 12-16 óra elteltével jelentkeznek. Csillapíthatatlan hányás, híg hasmenés, illetve ezek nyomán kiszáradás, izomgörcsök lépnek fel az érintetteknél. Ezután látszólag javulni kezd az állapotuk, de rövidesen fokozódó sárgaságot tapasztalnak a májkárosodás következtében.

Végül a májsejtek nagymértékű pusztulása és a párhuzamosan zajló vesekárosodás halált okozhat. „Mire a heves szervezeti reakció kialakul, sok esetben már visszafordíthatatlanok a károsodások” – hangsúlyozta dr. Zacher Gábor.

Magyarországon egyébként a törvényi előírások szerint egy személy alkalmanként legfeljebb két kilogramm gombát szedhet az erdőben, és ezt érdemes is betartani – írta az ATV. Emellett fontos az is, hogy a kosár tartalmát gombaszakellenőr is jóváhagyja, ugyanis a mérgezéses esetek hátterében gyakran figyelmetlenség vagy a gombafajták megkülönböztetéséhez szükséges kellő ismeretek hiánya áll.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek