Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Milyen esetekben forduljunk fogorvoshoz? (x)

10perc.hu
2023. 10. 02.
Szponzorált tartalom
Milyen esetekben forduljunk fogorvoshoz? (x)

A rendszeres fogorvosi szűrés fontos része az általános egészségünk és jólétünk fenntartásának.

A fogak és az íny egészsége nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem az egész test egészségére is kihat. Ebben a cikkben áttekintjük, milyen esetekben érdemes fogorvoshoz fordulni, és miért kell fenntartani a rendszeres fogorvosi vizsgálatokat.

Rendszeres ellenőrzés és szűrés
Az egyik legfontosabb ok, hogy évente legalább kétszer elmenjünk fogorvoshoz, még akkor is, ha nincsenek látható problémáink. A fogorvos a szájüregi problémák korai jeleit felismerhetik, még mielőtt azok komolyabbá válnának.

A rendszeres ellenőrzések során a fogorvos továbbá segíthet megelőzni a különböző fogászati problémák kialakulását, így fogaink és ínyünk egészsége hosszútávon fenntarthatóvá válik.

A rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal és fogkő eltávolítással nem csak a fogászati problémák kellemetlenségeit kerülhetjük el, de időt és pénzt is spórolhatunk, hiszen a szájüregi betegségek kezelései sokkal költségesebbek és időigényesebb beavatkozások, mint a megelőző eljárások.

Fogszuvasodás
A fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati probléma, és ha nem kezelik, súlyos fájdalmat és más komplikációkat okozhat. A lakosság 80%-a szenved fogszuvasodástól, azonban sokan nincsenek tisztában ennek a problémának a súlyosságával.

Amennyiben a fogszuvasodást nem kezelik, a fogak és az íny állapota egyre rosszabbá válhat és végső soron a fogak elvesztését okozhatja. A fogszuvasodás legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia következménye, amely a fogászati szűrések és az otthoni fogápolás hiányából adódhat. 

Pontosan mit kell tudni a fogszuvasodásról? Hogyan alakul ki és hogyan kezelhető? Erről részletesebben itt olvashatsz: Tudnivalók a fogszuvasodásról!

Fogfájás
Ha fogfájásod van, azonnal keresd fel a fogorvost! A fogfájás hátterében állhat fogszuvasodás, gyulladás vagy akár foggyökér probléma. Fontos, hogy a fogfájás magától nem fog elmúlni, hiába fordulunk házi praktikákhoz, a probléma gyökere nem fog megszűnni.

A fogorvos tud egyedül megoldást találni a fogfájás kezelésére, aminek először az okát kell megtalálni, hiszen csak így tudja hatásosan kezelni. Amennyiben fogfájást tapasztalunk érdemes mielőbb megkeresni egy fogorvost, hiszen a gyulladás szövődményeket okozhat, amelyek súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Ínyproblémák
Az ínyproblémák, mint például az ínygyulladás vagy a fogágybetegség, nem csak kellemetlenek, hanem komolyabb szájüregi problémákhoz is vezethetnek. Az időben történő diagnózis és kezelés elengedhetetlen az íny egészségének megőrzéséhez. Ha gyakran tapasztalunk ínyvérzést, piros vagy duzzadt ínyt, esetleg fogérzékenységet, akkor valószínűleg ínygyulladás vagy fogágybetegség állhat fent.

Az íny egészsége ugyanolyan fontos, mint a fogak egészsége, aminek fenntartásához a fogorvos tud segítséget nyújtani. Az ínyproblémák többségének hátterében a felhalmozódott fogkő állhat, ami pedig a rossz szájhigiéniai következménye. Éppen ezért érdemes megelőzni a problémát és rendszeresen évente két alkalommal ellátogatnunk a fogorvoshoz vagy egy dentálhigiéniai szakemberhez.

Fontos megérteni, hogy a fogorvoshoz nem csak akkor kell fordulni, amikor már fájdalmat vagy komoly problémát észlelünk. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és az időben történő kezelés elengedhetetlen az általános szájüregi egészségünk megőrzéséhez.

Ne hanyagold el fogaid és ínyed, ezért rendszeresen keresd fel a fogorvost a hosszú távú egészség és a kellemes mosoly érdekében. Ha pedig olyan fogászatot keresel, ahol bármely fogászati probléma esetén segítségedre lesznek vagy csak részt vennél egy szűrővizsgálaton, akkor vedd fel a kapcsolatot a PureDental Fogászatával és jelentkezz be hozzájuk egy fogászati konzultációra!

További cikkek