393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

5 hiba, amivel idő előtt kivégzed a mosógéped!

10perc.hu
2023. 09. 29.
5 hiba, amivel idő előtt kivégzed a mosógéped!

Az intenzív használat közben akaratlanul is olyan súlyos hibákat követhetünk el, amelyek akár rövid távon is jelentősen károsíthatják készülékünket.

A mosógép mindennapi életünk elengedhetetlen része, nem csoda hát, hogy az intenzív használat közben akaratlanul is olyan súlyos hibákat követhetünk el, amelyek akár rövid távon is jelentősen károsíthatják készülékünket. Összegyűjtöttük azokat az általános hibákat, amelyek kiküszöbölésével növelhetjük a hatékonyságot, valamint az energiafelhasználást, sőt még a mosógépünk élettartamát is.

Fontos a vízszintes elhelyezés

Akad jónéhány eset – például régi, patinás épületek felújítása során, amikor a lakás jellegét meg kívánják tartani, vagy műszaki korlátozások élnek, netán olyan alaprajzi kötöttségekbe ütközik a tulajdonos, amiket nem kerülhet meg -, amikor bizony mosógépünk elhelyezése komoly problémát jelent. A készülék megfelelő, vízszintes beállításával is foglalkoznunk kell.

Apróság ez, de ha nem figyelünk oda, akkor a következmények idővel komolyak lehetnek, ilyenkor ugyanis a gép mechanikai elemei a tervezettnél sokkal nagyobb vibráció miatt rongálódhatnak. A gép pontos beállítása kulcsfontosságú a hosszú élettartam, valamint a hatékony mosás érdekében, és azért is fontos, mert például így tudjuk maximálisan kihasználni a gyártók több fejlesztését is.


Rendszeresen ellenőrizzük és tisztítsuk meg a gép szűrőit, és ne hagyjuk, hogy a belső felületek szennyeződjenek     Fotó: Pixabay


A túl sok mosószer nem használ

Sokan hajlamosak vagyunk túl sok mosószert használni, arra gondolva, hogy minél többet teszünk a gépbe, annál jobb lesz a mosás eredménye. Ez azonban tévedés! Ez ugyanis túlzott habképződéshez vezethet, amely megakadályozza, hogy a ruhák megfelelően megtisztuljanak olyan érzékeny helyeken, mint például az ing ujja vagy éppen a gallérja. Ráadásul hosszútávon ez készülékünknek sem tesz jót, a mosószer maradványok lerakódhatnak a készülék belsejében. Ebben az esetben bizony helyénvaló a régi mondás: a kevesebb több!

Rendszertelen tisztítás esetén jönnek a kellemetlen szagok!

A mosógépeknek is szükségük van tisztításra. Rendszeresen ellenőrizzük és tisztítsuk meg a gép szűrőit, és ne hagyjuk, hogy a belső felületek szennyeződjenek. Ezzel nemcsak a hatékonyságot növeljük, de elkerüljük a kellemetlen szagokat is.


Az intenzív használat közben akaratlanul is olyan súlyos hibákat követhetünk el, amelyek akár rövid távon is jelentősen károsíthatják készülékünket     Fotó: Pixabay


Soha ne csukjuk be a használaton kívüli mosógép ajtaját!

Általános mozdulat mosás után, hogy miután a ruhákat kiteregetjük a mosógép ajtaját becsukjuk. De ennél nagyobb hibát nem is követhetnénk el! Így ugyanis a gép belseje nem tud kiszáradni, és a benn rekedő nedvesség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gépünkben kellemetlen szag keletkezzen. Ha ezt el akarjuk kerülni, a mosás után, de általánosságban is, tartsuk nyitva a mosógép ajtaját.

Mindig húzzuk fel a cipzárt!

Nem nagy dolog, ám a következmények rosszabb esetben bizony azok lehetnek. A ruhákon lévő cipzárakat mindig fel kell húzni mosás előtt. Ha nem tesszük, a mosás során megsérülhet a cipzár, ami szélsőséges esetben akár ki is törhet és még a mosógépünkben is kárt tehet. Legalább ennyire fontos, hogy a többi ruhát megvédjük – a szabadjára engedett cipzár fogazata ugyanis igencsak súlyos károkat okozhat a többi ruhadarabunkban.


Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek