Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ezt tedd a kerttel most ősszel, ha bőséges termést szeretnél

10perc.hu
2023. 09. 28.
Ezt tedd a kerttel most ősszel, ha bőséges termést szeretnél

A teendőink száma ebben az időszakban még nem csökken egyenesen arányosan a világos órák számával, így hát van munka bőven.

Ilyenkor kell megvédeni a kertet a téli fagyoktól, és előkészíteni a tavaszra. Azonban, ha most rászánjuk az időt, egyrészt ki tudjuk tolni egy kicsit a kerti munkák szezonját, így talán nem fog annyira hamar hiányozni majd, amikor beköszönt a tél, másrészt az enyhe időben a sok feladat is hamarabb készen lesz.

Az agroinform.hu szakemberei szerint ezeket a feladatokat kell most elvégezni:

1. Most még fokozatosan zajlik a szőlő, az alma, a körte és a birs betakarítása, így oda kell figyelni rá, hogy a gyümölcsök téli tárolását fagymentes, jól szellőző helyiségben oldjuk meg, amelyet jó alaposan ki kell takarítani, mielőtt megkezdenénk a gyümölcsök felhalmozását benne. Ezeket legalább kéthetente át is kell vizsgálni, hogy az esetlegesen romlásnak indult gyümölcsök és zöldségek ne fertőzzék meg a többieket.

2. A gyep telepítésével most már inkább várjunk. Viszont az előkészítő munkálatokat kitűnően el tudjuk végezni, így hát trágyázzuk meg és alaposan ássuk fel a talajt, majd a gyomos területeken végezzük el az egy-két hetet igénybe vevő vegyszeres gyomirtást. Azonban már ne vessük el a fű magjait, hiszen azok már nem fognak tudni kellőképpen megerősödni a hideg előtt, így azt hagyjuk tavaszra.


Most ültethetjük még el a tavaszi hagymásokat     Fotó: Pixabay


3. Gondoljunk a teleltetést igénylő növényeinkre. Készítsük elő számukra azt a helyet, ahol majd telelhetnek, de még ne tegyük be őket oda, csak akkor, amikor már várhatóak az őszi fagyok. A kinti, cserepes növényeket most már ne metsszük meg és ne is ültessük át, sőt, tápoldatozásra sincs most egy ideig szükségük. Ezeket a feladatokat majd csak tavasszal kell és szabad elvégeznünk.

4. Gyűjtsük össze a szép, száraz leveleket és bogyós gyümölcsöket, szárítsuk meg őket, és használjuk fel a lakás dekorálásához.

5. Mivel ilyenkor a veteményeskertben a legtöbb ágyás üresen áll, ideje rendbe tenni ezeket, és felkészíteni őket a tavaszi vetésre. Az ágyásokat alaposan fel kell ilyenkor ásni, vagy kultivátorral mélyen fel kell lazítani. A nagyon laza homoktalajok esetében ezt ne végezzük el, mert a tél, erős szelek képesek az ilyen talajt erősen károsítani a megművelés után.

A megművelt talajokat takarással védjük az átfagyás ellen, melyre kiválóan fel tudjuk használni a a félig érett komposztot, vagy a lehullott faleveleket is. A takarás azért nagyon fontos, mert kedvezően hat a talajban levő élőlények áttelelésére, ezen kívül tárolja a talajban lévő nedvességet.


Nagyon fontos őszi feladat az ásás   Fotó: Pixabay


6. A virágoskertben sem maradunk munka nélkül. Még szét tudjuk ültetni az íriszeket, átültethetjük a pünkösdi rózsákat. ekkor ültethetjük még el a tavaszi hagymásokat, és keríthetünk sort a bokrok és a fák telepítésére is. Amikor a talaj hőmérséklete 15 Celsius-fok alá süllyed, a tavaszi virágok hagymáit el tudjuk ültetni.

Az ősz a legmegfelelőbb évszak a fák és bokrok telepítésére is, hiszen ez az időszak kedvez a gyökerek megfelelő fejlődésének, és lehetővé teszi a növény megtelepedését tavaszra. Azonban az öntözésről ne feledkezzünk meg, különösen, ha nagyon száraz az idő. Ilyenkor már ne kezeljük műtrágyával a fákat és a virágzó cserjéket, hiszen csak így lesz esélyük felkészülni a télre.

7. Távolítsuk el a levirágzott egynyári növényeket és kerüljenek be nyugodtan a komposztba. De ne csak a növényeket, a gyomokat is folyamatosan tüntessük el a kertből.


Gyűjtsük össze a száraz leveleket    Fotó: Pixabay


8. Miután befejeztük a nyári zöldségek betakarítását, ne hagyjuk kihasználatlanul a veteményes ágyásait. Telepítsünk olyan talajtakaró növényeket, mint amilyen a lóhere, a tehénborsó, a szójabab vagy a bükköny, hiszen ezeket tavasszal beleszánthatjuk a földbe, így ezek a nitrogén-termelő növények szerves anyagokkal és tápanyaggal látják majd el a veteményesünk növényeit, télen pedig meggátolják, hogy ellepjenek bennünket a gyomok.

Nagyon fontos őszi feladat az ásás. Ha tehetjük, az egész kertet alaposan ássuk fel, és ne hagyjuk ki a gyümölcsfák környékét sem, azonban nagyon ügyeljünk a növényeinkre, hogy az ásóval nehogy megsértsük a gyökereiket. Ha nem szeretnénk kézzel végezni, kiváló megoldás lehet a motoros rotációs kapa használata.

Azonban legalább kétévente ajánlott mélyebben is felásni és megforgatni a talajt. Ez azért fontos, mert ekkor tudjuk fellazítani az év során megtömörödött felső talajréteget, és a talaj ezáltal sokkal jobban fel tudja venni az őszi és a téli csapadékot, mely által tudjuk majd biztosítani tavasszal a növényink számára az erőteljes növekedést.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek