Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Vége a nyárnak, de még szívesen lennél a vízen? Mutatjuk a legjobb őszi hajókirándulásokat

10perc.hu
2023. 09. 16.
Vége a nyárnak, de még szívesen lennél a vízen? Mutatjuk a legjobb őszi hajókirándulásokat

A szeptemberi utószezonban is érdemes vízre szállni, a sétahajó programok az indián nyárban fantasztikus élményt nyújtanak.

Lassanként itt az ősz és vége a strandszezonnak. A kora őszi jó idő azonban alkalmat ad még egy-két remek kirándulásra, érdemes kihasználni az utolsó pillanatokat és a szeptemberi utószezonban vízre szállni. A sétahajó programok az indián nyárban is fantasztikus élményt nyújtanak, hadd ajánljunk néhányat a termalfurdo.hu segítségével.

A hajókirándulás szinte kötelező programnak számít minden balatoni nyaraláskor, az őszi időszakban pedig érdemes akár csak ezért is felkeresni a magyar tengert. Legyen szó badacsonyi bortúráról, bulizásról, ringatózásról a naplementében vagy akár „kalózkodásról”, a Balaton évről évre új élményeket kínál a „született kapitányoknak”.

A menetrendszerinti hajójáratok és kompok mellett kora tavasztól késő őszig igénybe vehetjük a sétahajó járatokat is. Napközben hosszabb túrákra is elindulhatunk, melynek során megcsodálhatjuk az part természeti és építészeti csodáit, sőt több helyütt ki is szállhatunk egy rövid sétára.


A menetrendszerinti hajójáratok és kompok mellett kora tavasztól késő őszig igénybe vehetjük a sétahajó járatokat is     Fotó: Bahart


Este kisebb-nagyobb romantikus „naplemente túrát” kínálnak, hétvégén pedig az éjszakai időszakban diszkó hajóin is üzemel. Gyerekek részére is indítanak tematikus túrákat, a legkedveltebb talán kalózhajó program. Sétahajó járatok szinte minden nagyobb kikötőből indulnak, Balatonfüreden, Siófokon, Fonyódon vagy Badacsonyban járva érdemes megnézni akár a Balatoni Hajózási Zrt, akár a kisebb cégek ajánlatait is.

A Duna szinte minden szakaszán lehetőség van sétahajózásra a nagyobb városokból indulva, de nagyon jól dönt az is, aki valamelyik menetrend szerinti hajójáratra vesz jegyet és onnan csodálja legnagyobb folyónk gyönyörű partjait. Nem is gondolnánk, hogy az oly sokszor megcsodált Szentendre, Visegrád, Esztergom, vagy akár Dunaföldvár és Baja mennyivel másképp néz ki, ha a vízről szemléli az ember.

Budapestről is többféle egy-két órás sétahajó járatot indítanak a szervezők, de természetesen hosszabb hajóutakra, akár Visegrádra, vagy Bécsbe tartó kiránduló hajókra is felszállhatunk. A fővárosban a BKK menetrendszerinti hajójáratai hétköznap akár egy vonaljeggyel is igénybe vehetők, de érdemes kipróbálni a „száguldó” szárnyashajókat is.


Budapestről is többféle egy-két órás sétahajó járatot indítanak a szervezők     Fotó: Mahart


A Tisza-tavon, a természetvédelmi területre szervezett kis létszámú túrák maradandó élményt ígérnek nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztálynak is. Szeptember korai időszakában még ezekre is jelentkezhetünk.

A Tisza-tó a Balatont követően a második legnagyobb kiterjedésű, csaknem 90 km2 vízfelületünk Magyarországon. Vizét öblök, holtágak és kisebb-nagyobb szigetek tarkítják, gazdag hal- és vadállománya van, de egyre inkább lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, pihenésre. Ha körbe hajózzuk a tavat, meggyőződhetünk róla, hogy minden irányban más-más arcát mutatja.


A Tisza-tavon, a természetvédelmi területre szervezett kis létszámú túrák maradandó élményt ígérnek nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztálynak is    Fotó: Mahart


Megtaláljuk itt a Hortobágy több száz évvel ezelőtti árvíz-járta képét, a Tisza völgyének természeti bőséget, a Tisza menti táj magához ölelő nyugalmát. A Tisza-tó déli területe, az Attila-öböl a vízi sportok kedvelőinek paradicsoma, vitorlások, szörfösök, vízisízők hasítják a víztükröt. Az enyhe lejtésű kavicsos és homokos partot napozók és fürdőzők tarka hada lepi el.

Kevésbé zsúfolt, de annál több élményt kínáló hajós túrákra invitálnak minket a Tiszán Tokajtól Szegedig szinte minden Tisza melletti városban. A vállalkozó szellemű turistákat sportos kajak és kenu kirándulások várják, de ha valaki nyugodtan szeretne gyönyörködni a természet szépségeiben, akkor már nagyobb sétahajókra is felszállhat, melyek Tokaj, Szeged, Tiszacsege és Szolnok kikötőiből indulnak egy-két órás útjukra. A tematikus túrákon akár a környék étel és italspecialitásaival is megismerkedhetünk.

Főkép forrása:
Bahart

Hirdetés

További cikkek