Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az Adrián nyaralsz és horgásznál? Mutatjuk, mennyiért teheted mindezt a horvátoknál

10perc.hu
2023. 07. 01.
Az Adrián nyaralsz és horgásznál? Mutatjuk, mennyiért teheted mindezt a horvátoknál

A horvátországi horgászengedélyek nem olcsók: egy napra 7,96 eurót (kb. 2900 forint), háromra 19,91 eurót (7350 forint) míg a hetijegyért 39,82 eurót (14 700 forint) kell fizetni.

Egy biztos, a horgászat ma már egyáltalán nem olcsó időtöltés, és ha valaki engedély nélkül pályázik a nagy Ho-Ho-Ho címre, bizony hatalmas büntetést kockáztat idehaza vagy külföldön. Az idei szezon kezdete óta 13 alkalommal szabtak ki büntetést a Balatonnál a szabálytalan horgászokra - derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által közölt hatósági döntésekből.

Az azóta kiszabbott, legnagyobb pénzösszegű büntetés 70 750 forint volt, amit a pontytilalom alatt szabtak ki egy szabálytalan horgászra - ráadásul egy évig el is tiltották a halőrök a horgászattól – írta meg a Pénzcentrum.

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére azonban nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. Rengetegen vehetik célba idén is a horvát tengerpartot, azonban egy a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen keserűvé válhat a nyaralás.


Ha mindenképpen ki akarjuk próbálni a tengeri horgászatot, mindenképpen vegyünk engedélyt     Fotó: Pixabay


Ugyanis 660 eurótól (kb. 243 ezer forint) 3980 euróig (kb. 4,3 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 7,2 millió forint) is büntethetik.

Úgyhogy, ha valaki úgy gondolja, hogy bepakolja a horgászbotját, vagy helyben vesz valamilyen felszerelést, az tartsa észben, hogy a tengerre is ugyanúgy engedélyt kell váltani, mint itthon bármilyen tóra, folyóra. A jegyárak így néznek most ki az Adriai tengernél:

  • egy napig érvényes: 7,96 euró (kb. 2900 forint),
  • három napig érvényes: 19,91 euró (7350 forint),
  • hetijegy: 39,82 euró (14 700 forint).

Az engedélyeket interneten is meg lehet venni, de a helyi horgászboltokban is segítenek a beszerzésben. Mindenesetre a büntetési tételeket látva nem érdemes kockáztatni, ha mindenképpen ki akarjuk próbálni a tengeri horgászatot, mindenképpen vegyünk engedélyt, ne sajnáljuk azt a párezer forintot.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek