Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Pokollá teszik az életedet a szúnyogok? Itt a vegyület, amely szinte teljesen megvéd tőlük

10perc.hu
2023. 06. 20.
Pokollá teszik az életedet a szúnyogok? Itt a vegyület, amely szinte teljesen megvéd tőlük

A szúnyogcsípések csaknem 99 százalékát segíthet megelőzni egy készítmény, amely láthatatlanná teszi az embert a vérszívók számára.

A nyári időszak egyik legkellemetlenebb velejárói a szúnyogok, amelyek a vízpartokon, illetve esős napok után különösen sok kellemetlenséget okozhatnak. A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói ugyanakkor kifejlesztettek egy olyan vegyületet, amely egyfajta álcát biztosít a szúnyogok ellen – írta a BGR.

A csípések nem csupán kellemetlenséget okozhatnak, de akár súlyos betegségeket, például a maláriát is terjeszthetik. Fontos lenne ezért az eddigieknél hatékonyabb védelmet kialakítani ellenük. Korábban kifejlesztettek olyan génmódosított szúnyogokat, amelyek nem az emberek vérére pályáztak. Ezek azonban nem tudták hatékonyan kiszorítani a korábban domináns csípőszúnyogok populációját.


A nyári időszak egyik legkellemetlenebb velejárói a szúnyogok     Fotó: Freepik


Természetes összetevőket felhasználva az izraeli kutatóknak sikerült előállítaniuk egy olyan vegyületet, amely az eddigi adatok alapján a szúnyogok 99 százalékát távol tartja a bekent bőrfelülettől – állítja a hazipatika.com. Egyrészt semlegesíti azokat a szagokat, amelyek vonzzák a szúnyogokat, így szinte láthatatlanná téve az érintetteket a vérszívók számára. Másrészt pedig a vegyület olyan illatanyagokat tartalmaz, amelyet a vérszívók kimondottan nem kedvelnek.

A vegyület két természetes komponensből áll: az indolból, amely egy virágokban található illatos anyag, valamint egy cellulózként ismert polimerből. Az állatok megölése helyett ezek segíthetnek távol tartani tőlünk a vérszívókat. Mivel lassan párolog a bőrről, hosszú ideig fejti ki hatását. Rossz hír ugyanakkor, hogy a készítmény kereskedelmi forgalomba várhatóan még sokáig nem kerül, hatékonyságát ugyanis további vizsgálatokkal kell igazolni.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek