Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Óvatosan a hétfői napokkal, ekkor van a legtöbb szívroham

10perc.hu
2023. 06. 18.
Óvatosan a hétfői napokkal, ekkor van a legtöbb szívroham

A tudósok összefüggést találtak a munkahét kezdete és a szívroham között.

Az adatok szerint hétfőn a STEMI típusú szívroham kockázata 13 százalékkal magasabb volt az átlagos többi naphoz képest, és ezen a napon több mint 1650 beteg fordult meg - számolt be erről a ScienceAlert.

Ez az információ 10.528 írországi és észak-írországi beteg elemzésén alapul, akiket 2013 és 2018 között vettek fel kórházakba ST-elevációs szívizominfarktussal (STEMI).

"Erős statisztikai összefüggést találtunk a munkahét kezdete és a STEMI előfordulása között" - mondta Jack Laffan, a Belfast Health and Social Care Trust kardiológusa.

Egy 2017-es svéd tanulmány - amelyben több mint 156.000 beteg vett részt - azt mutatta, hogy a szívrohamok gyakoribbak hétfőnként és a téli hónapokban. A tanulmány szerzői arra utaltak, hogy ennek oka lehet a stressz.

Laffan szerint valószínűleg több tényező is közrejátszik, "azon korábbi tanulmányok ismeretében, amelyek az időbeli ciklusokról szólnak, ésszerű feltételezni, hogy van egy cirkadián elem is".  Ez azt jelenti, hogy a napok, hetek és évszakok természetes ciklusa valószínűleg hatással van a szívünk egészségére.

A szívroham kockázati tényezői, mint például a vérnyomás, követik a cirkadián ritmust. Az alvás-ébrenlét ciklusának zavarai hatással lehetnek a szív- és érrendszer működésére.

Az STEMI esetén, amely évente mintegy 30.000 esetben fordul elő az Egyesült Királyságban, általában sürgős beavatkozásra van szükség az elzáródott artéria újraáramlásának biztosítása érdekében. A gyors kezelés elengedhetetlen a túlélési esélyek növeléséhez.

"Ez a tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat a különösen súlyos szívrohamok időzítésével kapcsolatban, de most meg kell határoznunk, hogy mi az, ami miatt ezek a napok nagyobb valószínűséggel jelentkeznek" - mondta Nilesh Samani, a British Heart Foundation orvosi igazgatója.

"Ez segíthet az orvosoknak jobban megérteni ezt a halálos állapotot, és így a jövőben több életet menthetünk meg." -tette hozzá Nilesh Samani.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek