Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Magasabb árakra készülhetnek az étcsokoládé szerelmesei

10perc.hu
2023. 06. 18.
Magasabb árakra készülhetnek az étcsokoládé szerelmesei

Az édességkedvelők keserű pirulát kell, hogy lenyeljenek – kedvenc élelmiszerük, az étcsokoládé ára tovább fog emelkedni a magas kakaóárak miatt.

Az elmúlt évben a csokoládé ára 14 százalékkal emelkedett a NielsenIQ fogyasztói adatai szerint. Egyes piaci szemlélők szerint az áremelkedés még tovább fokozódik a zsugorodó kakaóellátás miatt - közölte az NBCnews.

A kakaó ára tonnánként pénteken elérte a 3160 dollárt, ami a legmagasabb érték 2016. május 5. óta. Az utolsó jegyzés 3171 dolláron történt tonnánként.

"A kakaópiac árainak megdöbbentő emelkedését tapasztaltuk. Ez a szezon a második egymást követő deficitet jelöli, a várakozások szerint a kakaó készletek rendkívül alacsony szintre csökkennek" - mondta az S&P Global Commodity Insights fő kutatóanalitikusa, Sergey Chetvertakov.

Chetvertakov hozzátette, hogy az El Niño időjárási jelenség kevesebb csapadékot és erős szeleket hoz várhatóan Nyugat-Afrikába, ahol nagyrészt a kakaót termesztik. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60%-át.

Előrejelzése szerint a következő szezonban, újabb hiánnyal kell számolni a kakaópiacon. Becslései szerint ennek következtében a kakaó határidős ára tovább emelkedhet, akár metrikus tonnánként 3600 dollárra is.

"Egyre valószínűbbnek tartom, hogy a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb csokoládéárakra" - mondta, mivel a csokoládégyártók kénytelenek a magasabb termelési költségeket áthárítani a fogyasztókra. Az emelkedő nyersanyagárak, az energiaköltségek növekedése és a kamatok növekedése továbbra is nyomást gyakorol rájuk.

A csokoládé előállításának nagy részét a kakaóvaj adja, amelynek ára az év eleje óta 20,5%-kal emelkedett a Mintec élelmiszer-ár adatbázisa szerint.

"Mivel a csokoládé főként kakaóvajból készül, a tejcsokiban és az étcsokoládéban is van kakaómassza, annak ára közvetlenül befolyásolja a csokoládé árát" - mondta Andrew Moriarty, a Mintec Commodity Insights igazgatója.

Hozzátette, hogy a kakaófogyasztás Európában "rekordközelben" van, ez a régió a világ legnagyobb csokoládéimportőre.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek