Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

DNS-lebontó hatást okoz a mesterséges édesítőszer

10perc.hu
2023. 06. 17.
DNS-lebontó hatást okoz a mesterséges édesítőszer

Egy tanulmány szerint egy széles körben használt édesítőszer olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek DNS-lebontó hatással rendelkeznek.

A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szukralóz-6-acetát genotoxikus anyag, vagyis káros a DNS-szinten veszélyes lehet az egészségre.

A szukralóz – mely Splenda néven van forgalomban – egy gyakran alkalmazott mesterséges édesítőszer, ami számos diétás üdítőben és más élelmiszerben is megtalálható.

Annak érdekébe, hogy ogy tisztábban lássák, milyen hatással van az emberre a szukralóz és a szukralóz-6-acetát, a kutatók egy sor laboratóriumi vizsgálatot végeztek vérsejteken, valamint a bélfal szövetein, hogy felmérjék, milyen reakciókat adnak ezek az édesítőkre.

Susan Schiffman, a kutatás egyik szerzője és az Észak-Karolinai Állami Egyetem adjunktusa elmondta:
"Új kutatásunk kimutatta, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus hatású, és a már kapható szukralózban is nyomokban megtalálható a szukralóz-6-acetát."

"Más kutatások azt mutatták, hogy a szukralóz negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére, ezért szerettük volna megnézni, hogy mi történik ott".

"Azt találtuk, hogy mindkét vegyi anyag "szivárgó bélrendszert" okoz, ami azért problémás, mert ez azt jelenti, hogy azok az anyagok, amelyek általában a széklettel távoznak a szervezetből, inkább kiszivárognak a bélből, és felszívódnak a véráramba."

Schiffman szerint időszerű újraértékelni a szukralóz biztonságosságát és szabályozási állapotát, hiszen egyre több bizonyíték utal arra, hogy jelentős kockázatokat hordoz magában. Azt javasolja az embereknek, hogy lehetőség szerint kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság küszöbértéke az ilyen úgy nevezett genotoxikus anyagok esetében napi 0,15 mikrogramm. Már napi egy szukralózos üdítő is meghaladhatja ezt az értéket.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek