Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szegeden 4, Budapesten 9 perc alatt ér ki a mentő életveszély esetén – a kocsi indulásától számítva

10perc.hu
2023. 05. 17.
Szegeden 4, Budapesten 9 perc alatt ér ki a mentő életveszély esetén – a kocsi indulásától számítva

Országos átlagban 9 és fél perc alatt ért ki a mentő. Pest megyében a legrosszabb a helyzet, utána Baranya, majd Jász-Nagykun-Szolnok megye következik.

A szakszervezet szerint azzal próbálják elfedni a rendszer hibáit, ám a mentőszolgálatnál úgy látják: a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő nem lehet alapja a mentési sebesség megítélésének, mert a kocsi küldése előtt számos dolgot fel kell mérni. Sürgős esetekben ugyanakkor azonnal indítják a mentőt – állítja a mentőszolgálat.

„Vannak olyan területek az országban szép számmal, ahol még mindig fehér foltokról beszélhetünk. Hiszen nem tud a mentőautó 15 perc alatt kiérni” – mondta Győrfi Pál 2008-ban. Nyolc évvel később, 2016-ban az OMSZ akkori megbízott főigazgatója azt mondta: el kell felejteni a 15 perces kiérési időt, mert nincs hozzá elég orvos és mentőautó.

Az Országos Mentőszolgálat most küldött adatokat arról az RTL Híradónak, hogy március elején átlagosan hány perc volt a mentők kiérkezési ideje. A megyeszékhelyeken életveszély esetén nem egész 6 perc. Budapesten csaknem 9 perc. Szegeden tűnik a legjobbnak a helyzet, ott kevesebb mint 4 perc alatt kiértek a mentők. Veszprémben viszont több mint 9 perc kellett hozzá átlagosan.

A megyei adatok ennél kedvezőtlenebbek. Országos átlagban 9 és fél perc alatt ért ki a mentő. Pest megyében a legrosszabb a helyzet, utána Baranya, majd Jász-Nagykun-Szolnok megye következik. Ezek az adatok kizárólag az életveszélyes esetekre vonatkoznak. És persze nem a hívástól számítják, hanem a mentőautó indulásától. Ugyanis a két időpont messze nem ugyanaz.

„Ez azt jelenti, hogy akár a bejelentéstől a feladat kidiktálásáig, vagy a kocsi megtalálásáig akár egy, akár több óra is eltelhet” – mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

Az uniós ajánlás a kiérkezésre 15 perc. A mentődolgozók szakszervezeténél azt mondják, ők sem látnak rá a hívástól számított kiérkezési időkre. Lengyel Tibor, a szakszervezet alelnöke azt mondta, azért számolják az érkezési időt ebben a formában, hogy megpróbálják egy picit elfedni a rendszernek a hibáit.

Az Országos Mentőszolgálat azt írta, hogy a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő azért nem lehet alapja az életmentési sebesség megítélésének, mert a kocsi kiküldése előtt számos dolgot kell felmérni, például a beteg állapotát. Ugyanakkor hozzátették: sürgős esetekben azonnal indítják a mentőt.

Főkép forrása:
Facebook/OMSZ

További cikkek