Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Tüdőembóliája van Gálvölgyi Jánosnak! A színész szervezete jól reagál a kezelésekre

10perc.hu
2023. 05. 14.
Tüdőembóliája van Gálvölgyi Jánosnak! A színész szervezete jól reagál a kezelésekre

Egy tapasztalt mentésirányító szerint a sajtónyilvánosság nélkül nem lenne sem vizsgálat, sem pedig nyomozás.

Egyértelműen a mentésirányító hibázott Gálvölgyi János rosszulléténél, mondta az ATV Híradójának egymással egyetértve egy kardiológus és egy mentésirányító. Ellenőrzést rendelt el a mentőknél Pintér Sándor belügyminiszter, azt vizsgálják, megfelelően képzettek-e a mentésirányítók. A vizsgálat oka Gálvölgyi János színművész esete, akihez először nem küldtek mentőt, mert nem ismerték fel nála az életveszélyt.

A színészt a Semmelweis Egyetem Klinikáján ápolják most lélegeztetőgépen tartják, az RTL Híradó információi szerint jól reagál a kezelésekre, de négy nap után még nincs túl a közvetlen életveszélyen. Ugyanis Gálvölgyi Jánosnak tüdőembóliája van.

A név nélkül nyilatkozó kardiológus szerint egy tüdőembóliás embert tilos mozgatni, bár ezt a hozzátartozók nem tudhatták. Az orvos szerint a mentésirányítónak fel kellett volna ismernie a tünetekből a nagy bajt. "Erre vannak kiképezve, tehát ezt fel kell tudni megfelelő és célzott kérdésekkel ismerni" – mondta a kardiológus.

Egy tapasztalt mentésirányító úgy gondolja, ebből az esetből nem lenne ügy, ha nem egy országosan ismert és népszerű személyről lenne szó. „Úgy gondolom hogy a nagy nyilvánosság, a sajtóhírek rásegítettek erre a vizsgálatra" – közölte Illés István. Véleménye szerint a mentésirányítókra óriási nyomás nehezedik, és sajnos az sem zárható ki ma Magyarországon, hogy egy beteg azért hal meg, mert nem tudnak hozzá időben mentőt küldeni.


Egy tapasztalt mentésirányító úgy gondolja, ebből az esetből nem lenne ügy, ha nem egy országosan ismert és népszerű személyről lenne szó    Fotó: Facebook/OMSZ


"Benne van a pakliban, igen, de természetesen mindig megpróbálják a legsürgősebb eseteket prioritásként kezelni. De mondom még egyszer: ha egyszer nincs szabad mentőegység, akkor nem lehetséges az, hogy azonnal, vagy megfelelő időben odaérjen" - fogalmazott a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

A vizsgálatra Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint viszont szükség van, mert a problémák rendszerszintűek. Azt is hozzátette, mindig egy dolgozót hibáztatnak, olyat nem láttak, hogy egy vezető ismerte volna el, hibáztak.

„Soha nem láthattuk még, hogy egy vezető a mentőszolgálat részéről előállt volna és azt mondta igen hibáztunk, a rendszerben van esetleg hiba. Tehát ez soha nem kerülhet szóba, mindig egy dolgozóban találják meg a hibát, és hát már ez is egy probléma” - mondta az RTL Híradóban az alelnök.

Főkép forrása:
RTL

További cikkek