Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Sokkoló hír a Pfizerrel és Modernával oltottaknak: a vakcina okozhatta a fiatal férfiak szívizomgyulladását

10perc.hu
2023. 05. 09.
Sokkoló hír a Pfizerrel és Modernával oltottaknak: a vakcina okozhatta a fiatal férfiak szívizomgyulladását

Az például továbbra sem egyértelmű, hogy elsősorban miért fiatal férfiaknál alakult ki ez a jelenség.

A túlzott immunválasz lehet a felelős a szívizomgyulladásért azokban a ritka eseteiben, amelyeket egyes fiatal férfiaknál észleltek a koronavírus elleni mRNS-oltások beadását követően - írja az NBC News a Science Immunology című folyóiratban közzétett tanulmány alapján.

A tanulmányban 23 fiatal vett részt: a 13-21 év közötti érintetteknél a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcina második adagját követően szívizomgyulladás alakult ki. Kilenc beteg - akik mindannyian Pfizer-oltást kaptak - vérmintáinak elemzése során emelkedett citokinszintet találtak.

A szívizom- és szívburokgyulladás mint oltási szövődmény nagyon ritka, főként tizenéves fiúkat és fiatal férfiakat érint, és jellemzően az eredeti Pfizer vagy Moderna oltás második adagjának beadása után következik be. Amerikában ezt a vakcinát már nem használják, a bivalens oltás második adagját követően pedig nem jegyeztek fel ilyen eseteket 5-11 évesek körében.


A vakcina beadását követően szívizomgyulladás vagy szívburokgyulladás alakul ki    Fotó: Freepik


Az citokinok segítenek koordinálni a szervezet immunválaszát a kórokozókra, beleértve a baktériumokat, vírusokat és más behatoló mikrobákat, valamint a vakcinákat. Túl magas szint esetén azonban a citokinok a fehérvérsejtek gyors szaporodását válthatják ki, amelyek képesek gyulladást okozni. Úgy tűnik, hogy ez történik azoknál a fiatal férfiaknál, akiknél a vakcina beadását követően szívizomgyulladás vagy szívburokgyulladás alakul ki – fogalmazott az infostart.hu.

A kutatók arra nem találtak bizonyítékot, hogy a vírus tüskefehérjéjét célzó antitestek szerepet játszottak volna a szívgyulladásban. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az ilyen antitestek a szívszövetben lévő fehérjékhez is kötődhetnek, gyulladást okozva.

Az érintetteket jelenleg kétféle gyógyszerrel kezelik, bár anélkül is felgyógyulnak az állapotból. A friss eredmények ugyanakkor segítséget jelenthetnek ahhoz, hogy hatékonyabban tudják kezelni azokat, akiknél kialakul a vakcina beadásának ezen mellékhatása.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek