391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kell-e egyeztetnünk a szomszéddal, ha klímát telepítenénk? Tegyük meg, jobb a békesség

10perc.hu
2023. 04. 27.

Érdemes olyan innovatív bel- és kültéri egységet választani, melynek zaja nagyságrendekkel alacsonyabb az átlagosnál, ami senkit sem zavar.

Magyarországon nincs egységes klímatelepítési szabályozás, az településenként és kerületenként, esetenként utcánként és épületegyüttesenként is változhat. Egyes városokban speciális előírások vonatkoznak a homlokzaton elhelyezhető kültéri egységekre, van, ahol ezek engedélykötelesek is, melynek díja néhány tízezer forint.

Antal Mihály, a Gree Magyarország műszaki szakértője közölte, az előírások betartása alapvetően nem jelenthet problémát a lakosság számára, ugyanakkor az íratlan szabályokra is oda kell figyelni, ha klímatelepítés mellett döntünk. Például a légkondicionálók zajszintje potenciális konfliktus forrása lehet a szomszédokkal a későbbiekben.

„A légkondicionálók egyik alapvető tulajdonsága, hogy a kültéri egység kompresszorának is hangja van, valamint a ventilátor működése légáramlással jár, ami szintén zajhatást kelt. A legkorszerűbb berendezések zajszennyezését ugyan mára sikerült minimalizálni és a suttogással egyenértékűvé tenni, de a technológia még nem jutott el odáig, hogy a teljes zajmentesség biztosított legyen” – fogalmazott a szakember.


A legmodernebb klímák működését a szomszédban tényleg csak ezzel a módszerrel lehet hallani      Fotó: Pixabay


Mint elmondta, emiatt nagyon fontos, hogy ha klímatelepítést tervezünk, akkor tájékoztassuk róla időben a szomszédot, pláne akkor, ha a berendezés olyan helyre kerül, hogy a zajterhelés a szomszéd épülete felé áramlik majd. Családi házak esetén érdemes olyan falra feltenni az eszközt, hogy ne is kerüljön még csak a szomszédnak a látókörébe se.

Ugyan központi szabályozás nincs rá, de ha a szomszéd úgy ítéli meg, hogy rontja az életminőségét a klíma zajterhelése, akkor birtokháborítási eljárást indíthat, a jegyző pedig át is telepíttetheti a berendezést, ami többe kerül, mint az eredeti beruházás. A tapasztalatok szerint ugyanakkor szerencsére erre csak ritkán van példa.

„A társasházaknál, ahol közös homlokzat van, kétharmados beleegyezés szükséges a tulajdonosoktól a klíma felszerelésére, ilyen esetben elsőként a közös képviselővel érdemes beszélni. Saját teraszon ugyanakkor bárki szabadon helyezhet fel ilyen eszközt. Annak érdekében pedig, hogy a rezonancia se jelentsen problémát, ahol lehet, ajánlott a földre történő telepítés” – hangsúlyozta Antal Mihály.

Főkép forrása:
Gree Magyarország

További cikkek