Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. Sokakat érdekel, vajon mi is van valójában a kapszulákban. A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölő üzemekbe, ahol előzetes minőségellenőrzést követően kerülnek a pörkölőgépbe.
A pörkölés során a kávé 15-25 százalékot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belőle a hő hatására. A legtöbb gyártó sem a pörkölés során, sem azután nem ad hozzá aromát, nem áztatja be olajokba. A megpörkölt kávét lehűtik és pihentetik egy kicsit, majd ezután leőrölik, és máris mehet a kapszulázó gépbe.
A gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget tölt. Ha ennél többet adagolnának bele, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdődik, és könnyen elképzelhető, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az előző gyártásnál.
Hosszabb lejárat esetén a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévő levegőt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minőségbeli változást.