Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Sokak kedvenc kávéfajtájává vált… De mit rejtenek a kapszulák?

10perc.hu
2023. 02. 19.
Sokak kedvenc kávéfajtájává vált… De mit rejtenek a kapszulák?

A megpörkölt kávét lehűtik és pihentetik egy kicsit, majd ezután leőrölik, és máris mehet a kapszulázó gépbe.

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. Sokakat érdekel, vajon mi is van valójában a kapszulákban. A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölő üzemekbe, ahol előzetes minőségellenőrzést követően kerülnek a pörkölőgépbe.

A pörkölés során a kávé 15-25 százalékot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belőle a hő hatására. A legtöbb gyártó sem a pörkölés során, sem azután nem ad hozzá aromát, nem áztatja be olajokba. A megpörkölt kávét lehűtik és pihentetik egy kicsit, majd ezután leőrölik, és máris mehet a kapszulázó gépbe.  


Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől      Fotó: Steamhouse


A gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget tölt. Ha ennél többet adagolnának bele, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdődik, és könnyen elképzelhető, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az előző gyártásnál.

Hosszabb lejárat esetén a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévő levegőt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minőségbeli változást.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek