393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Lapos pofájú kutyák, egészségügyi válságban! Az állatorvosok figyelmeztetnek

10perc.hu
2023. 02. 04.

A lapos pofájú kutyáknak gyakrabban vannak egészségügyi problémái, és nehezebben is lélegeznek mint hosszú orrú társaik.

A Kisállat-egészségügyi Világszövetség állatorvosai igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a lapos pofájú kutyák esetében kialakult egy egészségügyi válság a túl tenyésztés következtében.

A legnagyobb gondot talán a brachycephal légúti obstrukciós szindróma (BAOS) jelenti. Ez a rendellenesség azt jelenti, hogy nem tudnak megfelelően lélegezni, és ennek eredményeként sokuk műtétre szorulhat, vagy lerövidülhet az élettartamuk.

A betegség ránézésre nem megállapítható, légzésfunkciós tesztre van szükség. A francia bulldog, mopsz és angol bulldog, melyek nagyon apró orrlyukakkal vagy keskeny légcsővel rendelkeznek.

Bár sokan észreveszik, hogy a lapos pofájú kutyájuk sok szipogó, horkoló és horkoló hangot ad ki, vagy a szájukon keresztül kell lélegeznie, úgy gondolják, hogy ez „normális a fajtára nézve”. Ez azt jelenti, hogy nem veszik észre, hogy kedvencüknek komoly egészségügyi problémája van – és még „aranyosnak” is találhatják.- írja Psychology Today.

Mivel ma már a francia bulldog a legnépszerűbb fajta sok országban, és az angol bulldogok és mopszok is nagyon népszerűek, az érintett kutyák száma drámaian növekszik. A túlzottan rövid orr miatti szelektív tenyésztés olyan kutyákat hozott létre, amelyek egészsége sok esetben a „cukiság” kedvéért sérül. Egyszerűen etikátlan olyan kutyákat tenyészteni, amelyek nehezen kapnak levegőt - mondta Peter Sandøe, a Koppenhágai Egyetem Társállat-jóléti Központjának igazgatója.

A probléma megoldása az lehetne, ha a tenyésztők abbahagyják az ilyen kutyafajták extrém tenyésztését, valamint nem használnák fel reklámozásra őket.

Az Egyesült Királyságban a Brit Állatorvosok Szövetsége kampányt folytat annak érdekében, hogy a hirdetőket leállítsák. Mivel a kiskutyák eladása nagy üzletnek számít, bizonyos esetekben bűnbandák is jelen vannak a BBC friss vizsgálata szerint.

Az orvosok azt javasolják, ha valaki mégis ilyen kutyát szeretne választani, figyeljenek a kutya pofájára. Van némi eltérés a pofa hosszában, és a legjobb elkerülni a leglaposabb arcokat.

Főkép forrása:
Pixabay, illusztráció

További cikkek