391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Gőzölj, ha stresszes az életed! Már Hippokratész is kiemelte a gőzfürdőzés előnyeit

10perc.hu
2023. 01. 22.
Gőzölj, ha stresszes az életed! Már Hippokratész is kiemelte a gőzfürdőzés előnyeit

A gőzfürdő rendszeres használata nem csak egészségünkre és megjelenésünkre van jó hatással, hanem egyfajta terápiának is felfogható.

A gőzfürdőzés már évezredek nagy kedvence a pihenni és a gyógyulni vágyó embereknek. Jól ismertek a régi rómaiak kifinomult ízlésre valló fürdői. Hippokratész, az orvostudományok atyja, mikor a gőzfürdőt használta, kijelentette: "Adassék meg nekem a hatalom, hogy lázat idézzek elő, és én meggyógyítok bármilyen betegséget".

A jelenlegi becslések szerint az orvosi rendeléseken megjelenők 70-80%-a stressz eredetű panaszokkal jelentkezik. A krónikus stressz közvetlenül befolyásolja az immunrendszert, és ha nem kezeljük a kérdést hatékony módon, komolyan veszélyeztetheti az egészségünket. Károsan hat az anyagcsere sebességére, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, továbbá a megfázással és a vírusos fertőzésekkel szembeni fogékonyságot is.


A gőzfürdőzés már évezredek nagy kedvence a pihenni és a gyógyulni vágyó embereknek     Fotó: Freepik


A gőzfürdőzéssel erősíthetjük immunrendszerünket, hiszen közben felpezsdül vérkeringésünk, és nyirokrendszerünkön át megindul a méregtelenítés. A gőzfürdő rendszeres használata nem csak egészségünkre és megjelenésünkre van jó hatással, hanem egyfajta terápiának is felfogható.

Magas páratartalmának köszönhetően, mind a szauna, mind pedig a gőzfürdő pozitívan befolyásolja a légzőszervi problémákat - hiszen ugyanazzal az elvvel működik, mint az inhalálás. Felszabadítja és eltávolítja a tüdőből a váladékokat és az allergéneket – olvasható a termalfurdo.hu portálon.

A gőzfürdőről mára bebizonyosodott, hogy jól használható asztma, hörghurut, arcüreggyulladás, homloküreggyulladás és allergiák esetén. A gőzfürdő meleg és nedves levegője nyugtatja hörgőinket, tüdőnket és orrjáratainkat, és csillapítja azok fájdalmát.


Mind a szauna, mind pedig a gőzfürdő pozitívan befolyásolja a légzőszervi problémákat     Fotó: Freepik


Ráadásul semmi sem tehet jobbat bőrünknek, mint az izzadás. Ilyenkor ugyanis kitágulnak a pórusok, és testünk a verejtéken keresztül szabadul meg az elraktározott felesleges méreganyagoktól, illetve az elhalt hámsejtektől. Dermatológusok is igazolták, hogy a gőzfürdőzéssel visszaadhatjuk bőrünk természetes csillogását, selymességét.

A hő jótékony hatással van az izom- és ízületi fájdalmakra. Hatására kitágulnak a vérerek, ami fokozza a vérkeringést, és ennek eredményeképpen az oxigén és a tápanyagok gyorsabban jutnak el szervezetünk sérült részeihez, így a gyógyulás is felgyorsul. Már egy 10-15 perces gőzfürdőzés megteszi a kívánt hatást, főleg ha edzés vagy sportolás után kívánjuk sérült izom szöveteinket regenerálni.

Főkép forrása:
termalfurdo.hu

További cikkek