391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kevesebbet fizetnél a fűtésre, de meleg lakásban élnél? Mutatjuk, hogyan tisztísd meg a radiátorodat

10perc.hu
2023. 01. 21.

A takarítás megkezdése előtt takard le a környező bútorokat, hogy nehogy azokra szálljon a por.

A hideg télben a radiátor keményen dolgozik, hogy otthonod kellemes és meleg legyen. A legtöbb készülékhez hasonlóan azonban ez is rendszeres tisztítást és karbantartást igényel a biztonságos és hatékony működés érdekében. Főleg a teljesen elszálló rezsiszámlák idejében fontos a jól működő radiátor.

Amikor por gyűlik fel a fűtőtesten, az egységnek keményebben kell dolgoznia, hogy melegen tartsa a szobát, ami növeli az energiaszámlákat. A tiszta radiátor megfelelően működik, és idővel csökkenti a számláidat – írta a bien.hu.

Azokban az évszakokban, amikor a radiátor rendszeresebben működik, növelni kell a tisztítási ütemet, ugyanis ezek az év legporosabbjai időszakai, zárt ablakokkal és alacsony légáramlással. Ahhoz, hogy a fűtőtest jól működjön, és csökkentsd a levegőben szálló port és az allergiát kiváltó részecskéket, ügyelj arra, hogy legalább kéthetente tisztítsd ki a radiátort.


Gyenge erősségű porszívózással kell kezdeni a takarítást a fűtőtest belsejében és környékén      Fotó: Freepik


A takarítás megkezdése előtt mindenképpen takard le a környező bútorokat, hogy nehogy azokra szálljon a por. Biztonsági óvintézkedésként kapcsold ki a radiátort, és hagyd teljesen kihűlni. A következőkre van szükség az eredményes takarításhoz:

  • Porszívó
  • Mikroszálas kendő
  • Radiátor kefe
  • Szalmakefe vagy fogkefe
  • Gyengéd mosogatószer

Kezdd gyenge erősségű porszívózással a fűtőtest belsejében és környékén, hogy megszabadulj a portól és törmeléktől. Használj radiátorkefét a bordák belsejének és külső részének, valamint más kis területeknek a megtisztításához.

A fűtőtest belsejében lévő makacs, ráragadt törmelékek esetén használj vízzel megnedvesített szalmakefét. Ha nem rendelkezel ilyennel, használhatsz fogkefét is. Csak addig súrold a felületet, ameddig a kezed befér, nehogy sérülést okozz magadon vagy a fűtőtesten.

A foltokat gyengéd mosogatószerrel kevert meleg vízbe mártott szivaccsal vagy mikroszálas kendővel távolítsd el. Ne használj durvább vegyszereket, például fehérítőt, amely füstöt vagy a radiátor károsodását okozhatja. Porszívózd fel a szennyeződést a radiátor körül és a padlón. Végül töröld szárazra, mielőtt visszakapcsolod.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek