Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Brutális áremelés várja idén a síelőket

10perc.hu
2022. 10. 30.
Brutális áremelés várja idén a síelőket

A bérletek alsó hangon 10 százalékkal, a szállások 20 százalékkal kerülnek többe, mint a mögöttünk lévő szezonban.

Az elmúlt két szezon covidválsága után most teljesen új irányból kapott csapást a turizmus: az energiaárak fektetnék két vállra. Számos szálloda és fürdő bezár a fűtési szezon idejére, és a téli szezon is tartogat még kellemetlen meglepetéseket a pihenni és sportolni vágyóknak. Holott ezen a télen korlátozás nélkül hódolhatnának többek között a síelésnek az emberek.

Ám a válság ezt az ágazatot is utolérte, és bizony a korábbi éveknél markánsabb áremelésekkel kell számolnia az utazóknak. A penzcentrum.hu cikkéből kiderül, hogy az előttünk álló síszezonban a bérletek alsó hangon 10 százalékkal, a szállások 20 százalékkal kerülnek többe, mint a mögöttünk lévő évben.

A modern, felújított szállodák olyan fűtési technikákkal rendelkeznek, amelyeket a gázáremelkedés kevésbé érint, így ezeknél a tavalyi évhez képest csekélyebb, csupán 5%-os áremelkedés figyelhető meg. A kisebb panzióknál azonban a fűtés és az emelkedő élelmiszerárak hatására az áremelkedés mértéke elérheti a 18-20%-ot is.


A lejtők szerelmeseinek jóval mélyebben kell az idei szezonban a pénztárcájukba nyúlniuk    Fotó: Freepik


A síbérletek árai kisebb mértékben, átlagosan 8-10%-kal emelkedtek. Illetve mivel mind a szállások, mind pedig a síbérletek esetén euróban értendők az árak, a magyar utasoknak ezek mellett az árfolyamváltozással is számolniuk kell.

Ám még ez sem rettenti el a téli sportok szerelmeseit, hiszen már beindultak a foglalások, nem egy helyen már teljes a telt ház egész szezonban. A francia síparadicsomok továbbra is népszerűek, hiszen az eddig megszokott évi 3-7% helyett idén 15-20% közötti lesz a magyar foglalások száma.

Holott például ebben az esetben nemcsak a szállás ára emelkedett a megszokottnál is jobban, de maga az utazás is jóval drágább lesz a benzinárak elszabadulásának „köszönhetően”. Ám a francia lehetőség azért is csábító, mert Olaszországban és Ausztriában jóval nagyobb volt az áremelkedés.


A francia síparadicsomok továbbra is népszerűek      Fotó: Freepik


Hogy mennyiért juthat el valaki a Les 2 Alpes, Alpe d’Huez, Serre Chevalier, Evasion Mont Blanc és Isola 2000 síterepeire? Nos, akár fejenként 170 euróért lehet egyhetes szállás-síbérlet csomagot kapni, de buszos utazással együtt is jellemzően fejenként 280-450 euróba kerül, természetesen síterep mérettől és szállás minőségtől függően.

Ausztriában a szállásoknál mintegy 10-20 százalékos, a síbérleteknél, sífelvonóknál és az éttermeknél hozzávetőleg 10-15 százalékos áremelkedések tapasztalható. Jelenleg számos kedvező árú síelős desztináció foglalható. Golling an der Salzach-ban egy 3 éjszakára szóló szállás all inclusive ellátással mindössze 55 490 forint/fő-ért foglalható, 9 éves korig két gyermek számára pedig ingyenes lehetőséggel.

Egy másik népszerű síterepen Katschbergnél két éjszaka személyenként 62 215 forintért foglalható félpanziós ellátással. Murauban a négycsillagos Hotel Stigenwirthben két éjszaka mindössze 55 190 forintos indulóártól foglalható.


A síbérleteknél, sífelvonóknál és az éttermeknél hozzávetőleg 10-15 százalékos áremelkedések tapasztalható    Fotó: Freepik


A legkedvezményesebb napijegy 45-60 euró között lesz, de akár 70 euróig is felmehet a napijegy ára szélsőséges esetben. A szezonbérlet 650-820 euró között várható. Feltétlenül érdemes online, előre megváltani a jegyeket, bérleteket, ezzel lehet még spórolni valamennyit.

Az olaszországi Stelvioban a háromcsillagos Hotel Stilfserhofban síbérlettel személyenként 90 990 forinttól elérhető két éjszaka. A svájci Grindelwaldban ugyancsak jár a síbérlet és a reggeli az Eiger Lodge szálláson, amely már 119 990 forinttól foglalható.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek