Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A nyár elszállt, a D-vitamin itt marad...

10perc.hu
2022. 10. 26.
A nyár elszállt, a D-vitamin itt marad...

A forgalomban lévő D-vitamin készítmények között igen nagy különbségek vannak ár és hatóanyag tekintetében is.

A borongós, hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban előkerül a D-vitamin pótlása, mint téma. Mivel szervezetünket úgy tudjuk a leginkább elegendő D-vitaminhoz juttatni, ha legalább napi 20-30 percet a napon töltünk, így az őszi-téli, kevésbé napfényes hónapokban szükséges lehet kiegészítésre.

Hogyan érdemes szedni?

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így a legjobb hasznosulás érdekében célszerű étkezés közben bevenni vagy olyan formátumot választani (pl: cseppek) ami biztosítja a megfelelő felszívódást.

Mi a helyes adagolás?

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014 ajánlása szerint az átlag magyarországi ember szükséges D-vitamin bevitele 2000 NE (nemzetközi egység)


Úgy tudjuk a leginkább elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetünket, ha legalább napi 20-30 percet a napon töltünk v agy szedjük a napi 1 vitamint     Fotó: Freepik


Túl lehet adagolni a D-vitamint?

Mivel élelmiszerben jelentéktelen mennyiségű D-vitamin található, így élelmiszer általi túladagolásra szinte alig van esély, napsugárzás által pedig csak extrém körülmények között (pl: egész éves forró égövi területen történő tartózkodás esetén) képzelhető el a túladagolás.

Hogyan válasszunk a hatalmas kínálatból?

A Pénzcentrum összehasonlításából kiderül, hogy a forgalomban lévő D-vitamin készítmények között igen nagy különbségek vannak ár és hatóanyag tekintetében is, ezért érdemes vásárlás előtt tájékozódni, amihez jó kiindulás lehet az általuk összeállított táblázat.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek