Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Biogázból is lehetne energia

10perc.hu
2022. 10. 26.
Biogázból is lehetne energia

Jelenleg számos problémát okoz a földgáz hiánya és annak hirtelen megemelkedett magas ára.

Az Agroinform cikkében olvasható, hogy a Dánia nem igazán aggódik az energiaellátása miatt, ami köszönhető az általuk tenyésztett szarvasmarháktól származó állati eredetű trágya mennyiségnek.

Habár a felszabaduló biogáz bizony 25-ször erősebben szennyező, üvegházhatású, mint a szén-dioxid, a dánoknak van 15 biogázerőművük, ahol az állati ürüléket hasznosítják, valamint ezek egy részét bekeverve a háztartási és ipari gázhálózatokba szintén eljut.

Az anaerob emésztés egy olyan folyamat, amelyben a baktériumok lebontják a szerves anyagokat, így biogázt termelnek. Ezt azonban csak tisztítást követően alkalmas hő- és villamosenergia-termelésre. A további finomítás eltávolítja az olyan szennyeződéseket, mint a CO₂ és a nitrogén. Ekkor a biogáz megújuló "földgázzá" válik a földgáz.

Számos alkalmazás esetében ez a megújuló gáz funkcionálisan megegyezik a hagyományos földgázzal. A legtöbb földgázelosztó hálózat lehetővé teszi a megújuló biogáz bekeverését, és a földgázmotorok is ezt használják. Ezen kívül a mezőgazdasági gépekbe is lehetne tankolni.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek