Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Baker ciszta a térdhajlatban

10perc.hu
2022. 10. 21.
Baker ciszta a térdhajlatban

Ha a ciszta kialakulásának oka ízületi gyulladás, akkor elsődleges feladat a gyulladás csökkentése.

Fájdalmas és nehézkes térdhajlítás? Csomó a térdhajlatban? Térd dagadás és merevség? A fentiek bizony egy kevésbé ismert betegség, a Baker ciszta tünetei is lehetnek.

A Baker ciszta egy folyadékkal teli hólyag a térdhajlatban, amely a térd kezeletlen problémái miatt alakul ki, amikor az ízületi gyulladás, porckopás vagy esetleg egy térdsérülés miatt több ízületi folyadék termelődik.

Kezelésekor ezért elsődleges az alapprobléma kezelése, hiszen e nélkül a ciszta újra és újra kialakulhat, és csak átmenetileg szűnik meg a probléma és fájdalom. Ha viszont kezeljük az alapproblémát, a kiváltó ok megszüntetésével a cisztás képződmény többnyire fel is szívódik, és nem lesz szükség leszívásra vagy műtéti kimetszésre.

Ha a ciszta kialakulásának oka ízületi gyulladás, akkor elsődleges feladat a gyulladás csökkentése. Porckopás esetén pedig az elvékonyodott porcanyagot lehetőség szerint pótolni kell a további károsodás megakadályozása érdekében. Ehhez a porcfelszínt regeneráló gyógyszereket többnyire megfelelő gyógytornával kombinálják.

A Baker cisztára rendkívül jó kiegészítő terápia lehet a gyógymasszázs is, mely enyhítheti a tüneteket.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek