Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Lakhatatlanság fenyegeti a Föld bizonyos részeit az extrém hőhullámok miatt

10perc.hu
2022. 10. 15.
Lakhatatlanság fenyegeti a Föld bizonyos részeit az extrém hőhullámok miatt

Az extrém hőhullámoknak 2003-ban már 70 ezer áldozatuk volt, de szakértők szerint az elkövetkező időszakban a hőhullámok által gerjesztett forróság meghaladhatja az emberek tűrőképességét is.

A Föld egyes részein valóban tartani lehet attól, hogy néhány évtizeden belül a hőhullámok olyan súlyossá válnak, hogy bizonyos részei lakhatatlanná válnak, derült ki az ENSZ és a Vöröskereszt által publikált jelentésből.

A gazdagabb országoknak megvannak az erőforrásaik arra, hogy támogassák az állampolgáraikat az alkalmazkodásban, és ezt meg is ígérték. A szegényebbek, akik nem tehetnek ezekről a hőhullámokról, nem rendelkeznek ilyen erőforrásokkal" - közölte a jelentésben Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és sürgősségi segélyezési koordinátora.

Az extrém hőhullámoknak 2003-ban már 70 ezer áldozatuk volt, de szakértők szerint az elkövetkező időszakban a hőhullámok által gerjesztett forróság meghaladhatja az emberek tűrőképességét is. Ez leginkább Száhel-övezetre, Afrika szarvára és Délnyugat-Ázsiára vonatkozik.

A humanitárius rendszer nem áll készen arra, hogy ekkora méretű válságokat kezeljen segítség nélkül. Már most nincs elég forrásunk ahhoz, hogy az év legsúlyosabb válságait ellensúlyozni tudjuk. Az Afrika szarvát sújtó éhínséget is ide sorolom. Már most 50 milliárd dolláros globális programunk van, amihez nagyjából 20 milliárdot szedtünk össze. Már ebben a pillanatban is mínuszban vagyunk" – állította Martin Griffiths.

Az ENSZ következő éghajlatváltozási konferenciáját novemberben tartják Egyiptomban – tudta meg az Euronews. A bolygónk megmentése folytatódik…

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek