Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Képes vagy újraépíteni önmagad?

10perc.hu
2022. 10. 15.
Képes vagy újraépíteni önmagad?

Szinte napi szinten szembesülünk a bizonytalansággal, a stresszel, traumákkal, és az ezekkel való megküzdésben nagyon fontos szerepet játszik a lelki ellenállóképesség.

A reziliencia jelentése: rugalmas alkalmazkodóképesség vagy más néven lelki ellenállóképesség. Pszichológiai értelemben az a képesség, hogy az ember például egy súlyos betegség vagy egy életkrízis után képes felállni, újraszervezni önmagát.

Napjaink egyik legfontosabb képessége, mert bár az élet természetes velejárója az, hogy olykor nehézségekkel találjuk szembe magunkat, de most szinte napi szinten szembesülünk a bizonytalansággal, a stresszel, traumákkal, és az ezekkel való megküzdésben nagyon fontos szerepet játszik a reziliencia, amely a lelki immunrendszerünk egyik legfontosabb komponense.

A Megoldásközpont rendkívül hasznos és tartalmas összefoglaló cikkében leírja, hogy a stresszes eseményekkel való megküzdésben nagyon fontos szerepet játszik a reziliencia, amely a lelki immunrendszerünk egyik legjelentősebb komponense. Ennek segítségével reagálunk a problémákra rugalmasan, kreatívan, mozgósítjuk erőforrásainkat a fejlődés és a növekedés érdekében.


Most szinte napi szinten szembesülünk a bizonytalansággal, a stresszel, traumákkal      Fotó: freepik.com


A reziliencia képessége leginkább egy teniszlabda elemi működéséhez hasonlítható. A teniszlabda alakváltozással elnyeli az ütközési energiát, és így megőrzi saját funkcionális és strukturális egységét: nem törik, hanem pattan. Nem mereven ellenálló, hanem hajlékonyan alkalmazkodó.

Fontos leszögezni, hogy a reziliencia nem egy genetikai adottság! A belső ellenállóképességünket életünk során – különböző hullámhegyeken és völgyeken keresztül haladva – építhetjük magunkban. Némi tudatossággal a rezilienciánk egész életen át bármikor aktívan fejleszthető, illetve felerősíthető.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek