Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Láss tisztán, tégy az éleslátás hiánya ellen

10perc.hu
2022. 10. 13.
Láss tisztán, tégy az éleslátás hiánya ellen

A látás világnapja 2000 óta, minden október második csütörtökén arra hívja fel a figyelmet, hogy a vakság 80 százaléka megelőzhető, gyógyítható lenne.

Világszerte legalább 1 milliárd embernek van olyan látászavara, amely megelőzhető vagy kezelhető lenne. A közeli vagy távoli látáskárosodás minden korosztályt érinthet, az 50 év felettieket viszont fokozottabban.

Egy látásvizsgálat során olyan társbetegségek is felfedezhetők, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomásra utaló jelek. Az éleslátás hiánya vagy a rossz szemüveg viselése oka lehet a gyakori fejfájásnak, a rossz közérzetnek is.

A látásromlás vezető okai között szerepel a nem kezelt szürkehályog és a szem fénytörési hibái, melynek típusai a:
- rövidlátás: amikor a közeli tárgyakat a beteg élesen látja, a távolikat pedig homályosan, életlenül.

- távollátás: amikor távolra a beteg élesen lát, közelre életlenül.

- cilinderesség, amikor a szaruhártya a fényt nem egy pontba gyűjti össze, ezért az ilyen embereknél a látás életlen, kontúrmentes, elmosott. Gyakran fordul elő homályos látás és a látásélesség csökkenése.

- a negyedik típus pedig öregszeműség, ugyanis nagyjából 40 éves kortól a szem veszít természetes rugalmasságából, alkalmazkodó képességéből, ezért a közeli tárgyak képe életlen lesz, mely elsősorban az olvasást nehezíti.


Egy látásvizsgálat során olyan társbetegségek is felfedezhetők, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomásra utaló jelek     Fotó: freepik.com


Amennyiben a szem fénytörési hibája hosszabb időn keresztül nem kerül korrigálásra, akkor romlik az éleslátás, a szem elfárad, kialakulhat homályos látás és fókuszálási problémák, foltlátás, szédülés, szemszárazság, melyek tovább súlyosbítják a betegséget, ezért itt is fontos a mielőbbi diagnózis és kezelés.

A szemészeti problémák megelőzése érdekében mi magunk is megtehetünk néhány alapvető dolgot:
- Természetes fények használata, amikor csak lehetséges

- Kevesebb képernyőidő - laptop, telefon, tablet nézegetés

- Illetve a szemüveg viselésétől sem kell idegenkednünk, hiszen ma már akár olyan divatos kiegészítőként is tekinthetünk egy jól megválasztott szemüvegre, mint egy sál vagy egy karóra.


Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek