Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Újabb drágulás! Januártól havi 9600 forintot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása

10perc.hu
2022. 10. 12.
Újabb drágulás! Januártól havi 9600 forintot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása

A belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonya.

A NAV október 12-én publikált tájékoztatója alapján 2023-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 9600 forintra emelkedik a jelenlegi 8400 forintról, egy napra vetítve pedig 320 forint lesz a fizetendő a mostani 280 forint helyett.

A belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonya. Ezután passzív jogon még maximum 45 napig élhet még a biztosítás.

2020 júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást – írta meg a 24.hu.

Ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt: részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól. Aki külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatási jogosultságot szerez, az mentesülhet a járulékfizetés alól, de ezt be kell jelentenie a NAV felé.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek