Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Vajon megvédhetem-e az otthonom fegyverrel?

10perc.hu
2022. 09. 19.
Vajon megvédhetem-e az otthonom fegyverrel?

Az aranyszabály mindig az egy betörésnél: ne a karóránkat, hanem a gyerekünket, a családunkat vagy a saját életünket akarjuk megvédeni egy ilyen incidens esetén.

Ahány betörés, annyi féle, de a hívatlan vendégek érkezésére érdemes időben felkészülni. Egyrészt érdemes korszerű biztonsági rendszerekkel felszerelni az ingatlanunkat, de nem árt, ha önvédelmi fegyverünk is van kéznél otthon. Helyzete válogatja ugyanis, hogy egy betörő rajtakapása esetén a gázriasztó pisztolyt mikor süthetjük el.

Hajós István biztonságtechnikai szakértő a 10perc.hu kérdésére elmondta, a komplex zárszerkezet, a távfelügyelet, a rejtett riasztó berendezések vagy épp a fénysorompók elrettentő hatással lehetnek a bűnözőkre. Hozzátette, házőrzésre ma már rendelkezésre állnak a biztonságtechnikai robotok is, melyek 360°-os kamerájukkal a terjes területet belátják, éjjellátó funkciójuk és hőkamerájuk pedig még precízebb felderítést tesz lehetővé napszaktól függetlenül.



A jogszabályok lehetővé teszik, hogy önvédelmi célra gázriasztó pisztolyt, gumilövedékes fegyvert tároljunk az otthonainkban. Ezek elrettentő erővel bírnak bármely betörővel szemben, hiszen első ránézésre akár azt is gondolhatják, hogy éles lőfegyvert tartunk a kezünkben. Mindig fontos, hogy defenzív, de határozott magatartást tanúsítsunk, azaz ha a támadó kezében akár egy szúró-vágó eszköz is van, próbáljunk olyan távot tartani, hogy ne érjen el” – mutatott rá a szakember.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezés módja sosem lehet aránytalan a támadás mértékéhez, vagyis ha a betörő meghátrál, nem futhatunk utána és bántalmazhatjuk. Legalábbis jogi következmény nélkül semmiképpen… Amennyiben viszont a helyzet engedi, visszatartani lehet őt, sőt ajánlott is, amíg meg nem érkezik a rendőrség.



Hajós István közölte, ha a betörők túlerőben vannak és az emberi élet kioltására alkalmas fegyverrel, például viperával támadnak ránk, vagy például éjszaka történik a támadás, az feljogosítja az áldozatot arra, hogy bármilyen eszközzel az élete védelmére keljen. Erre viszont fejben fel kell készülni.

Csak akkor vegyünk elő fegyvert, ha készek vagyunk használni. Soha ne adjuk meg a lehetőséget a betörőnek, hogy bizonytalanságunk miatt elvehesse tőlünk a nálunk lévő eszközt, és ezáltal hátrányba kerüljünk a védekezésünket tekintve” – állította a szakértő.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek