Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem korfüggő a fogszabályozás! De ha elmarad, a torlódó fogak miatt akár meg is süketülhetsz!

10perc.hu
2022. 08. 29.
Nem korfüggő a fogszabályozás! De ha elmarad, a torlódó fogak miatt akár meg is süketülhetsz!

Legyen szó gyerekről, tiniről vagy felnőttről – akár szeniorról is –, a fogszabályozás minden életkorban megtérülő befektetés, ugyanis nemcsak esztétikai előnyökkel bír, hanem számos funkcionális problémát is kiküszöbölhet.

Fülzúgás és hallásromlás, akár hallásvesztés, állkapocs-ízületi bántalmak, lekopott fogak, krónikussá váló fogínygyulladás, csontpusztulás – akár ilyen problémákhoz is vezethet a fogak torlódása. Ekkorra már állandósult fájdalom és diszkomfortérzet árulkodhat a hibás működésről, megkeserítve a hétköznapjainkat. Ha pedig már megtörtént a baj, jóval nehezebb a rágószervet helyreállítani.

„A fogszabályozás során az egész rágószervet kell vizsgálni. A rosszul érintkező fogak és a helytelen harapás felboríthatják a rendszer egyensúlyát. Ha a helyes funkciók beállítása teljesül, akkor várhatóan az esztétikai eredmény is rendben lesz” – állította dr. Powell Miriam.

A fogszakorvos a 10perc.hu kérdésére elmondta, gyermekkorban és serdülőkorban még van lehetőség az állcsontok növekedési mértékét és irányát is befolyásolni. Ha már fiatalkortól kezdve helyesen vannak beállítva a fogak, az rengeteg fogsorzáródással összefüggő probléma kialakulásának kockázatát csökkentheti.



„Tévhit ugyanakkor, hogy ha a gyermekévek alatt nem kerül sor a fogszabályozásra, akkor az már bepótolhatatlan. Valójában mindegy, hány éves az ember: ha van saját foga, azt lehet szabályozni is, akár a meglévő pótlások vagy implantátumok mellett is” – hangsúlyozta a szakember.

A doktornő szerint a legfontosabb a fogszabályozás megtervezése. Mindenre kiterjedő felderítést kell végezni azelőtt, hogy a fogszabályzó a helyére kerülne. A diagnosztika során alaposan megvizsgálják az állkapocsízületeket is, de arc- és mosolyanalízis, röntgenvizsgálatok, beszéd- és nyelésvizsgálat is zajlik a fogszabályzó felhelyezése előtt. Természetesen a fogak és a fogágy állapotfelmérése sem maradhat el, hiszen fogszabályzót kizárólag egészséges fogazatra szabad felhelyezni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek