Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Jönnek az új rezsiszabályok, a magyarok legalább harmada inkább nem megy nyaralni

10perc.hu
2022. 07. 31.
Jönnek az új rezsiszabályok, a magyarok legalább harmada inkább nem megy nyaralni

Az aktív korúak 36 százaléka sehova sem tud elmenni pihenni ezen a nyáron, sokan már most az új energiaszámlákra spórolnak.

Sajnos elég pontos helyzetképet mutat a mai Magyarországról az a felmérés, amit a KutatóCentrum készített el az Index megbízásából a magyarok 2022-es nyaralási, utazási terveivel kapcsolatban. Az adatok feldolgozását követően kiderült, hogy az aktív korúak 36 százaléka sehova sem tud elmenni pihenni ezen a nyáron, sokan már most az új energiaszámlákra spórolnak.

A 18–64 év közötti magyarok 34 százaléka csak belföldi nyaralást tervez, közülük 41 százalék úticélja a Balaton. Azok aránya, akik külföldi nyaralást terveznek 2022 nyarán, mindössze 23 százaléknyi – Európán kívüli nyaralást mindössze 3 százaléka tervez az idén –, 7 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

Amíg a fővárosban lakóknak 34 százaléka, a felsőfokú végzettségűeknek 35 százaléka, a magát relatíve jómódúnak tartóknak pedig már 40 százaléka tervez külföldi nyaralást, addig a diplomával nem rendelkezőknek csak 20 százaléka, a falvakban lakóknak pedig mindössze 15 százaléka tud külföldön nyaralni.



A nyaralást tervezők fele a családjával, gyerekekkel tervez elutazni, 20 százalék barátokkal, 15 százalék a párjával kettesben, 8 százalék rokonokkal, 7 százalék pedig egyedül tervezi a nyaralását. Egynél több pihenési, feltöltődési célú utazást az idei szezonban a 18–64 éves magyarok 30 százaléka tervez.

A repülőjegyek árának emelkedése a külföldi nyaralást tervezők 64 százalékát befolyásolta, de a legnagyobb hatással azonban a forint árfolyamának gyengülés volt a külföldi nyaralást tervezőkre, 83 százalékuk mondta azt, hogy befolyásolta nyaralási terveiben a forint árfolyamának gyengülése, míg 42 százalék emiatt meg is változtatta nyaralási terveit.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek