Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mi a legjobb ebben a forróságban? Hát egy jó meleg tea…

10perc.hu
2022. 07. 22.
Mi a legjobb ebben a forróságban? Hát egy jó meleg tea…

Amikor a nyári melegben, vagy valamilyen megerőltető tevékenység közben forró folyadékot iszunk, tulajdonképpen becsapjuk az agyunkat.

Ebben a kánikulában nem vágyunk semmi másra, csak egy pohár jéghideg vízre, üdítőre vagy sörre. Pedig talán akkor járunk a legjobban a termalfurdo.hu szakértői szerint, ha iszunk egy bögre forró teát. Első hallásra furcsának tűnhet a forró tea gondolata, hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy a melegben valamilyen hideg folyadékot igyunk.

Tény, hogy rövidtávon a hideg italtól valóban jobban érezzük magunkat, talán kevésbé izzadunk néhány percig, de ezt követően a kevesebb izzadtság miatt a szervezet hő leadása gyengül, ami a testhőmérséklet megemelkedéséhez vezet, tehát még tikkasztóbbnak érezhetjük a forróságot.

Amikor a nyári melegben, vagy valamilyen megerőltető tevékenység közben forró folyadékot iszunk, tulajdonképpen becsapjuk az agyunkat: a receptorok érzékelik a szájban és a gyomorban a belső hő emelkedését, erre válaszul az izzadságmirigyek azonnal működésbe lépnek.

A folyamat azért hűsít, mert a „mesterségesen” kiváltott verejtékezéssel néhány perc alatt több hőtől szabadulunk meg, mint amennyivel a testhőmérsékletünk a forró ital hatására megnőtt. Nem véletlen, hogy a sivatagi országokban előszeretettel fogyasztanak frissen főzött teát.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek