Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Lesz kánikula, lesz elég ívóvíz! De ha mégsem, akkor jön a lajtos kocsi és a zacskós víz…

10perc.hu
2022. 07. 17.
Lesz kánikula, lesz elég ívóvíz! De ha mégsem, akkor jön a lajtos kocsi és a zacskós víz…

Készülnek az ivóvízszolgáltatók a közelgő forróságra, több helyen párakapuk kihelyezésével is igyekeznek enyhülést nyújtani majd a hőségben.

Rövidesen ismét beköszönt a kánikula, és már-már sivatagi hőségben jelentősen növekszik az ivóvízigény. Miután az előző, hasonlóan forró időszakban bizony több régióban súlyos vízhiány lépett fel, elsősorban Pest megyében. Az ígéretek szerint az újabb kánikulára az ivóvízszolgáltatók most előre készülnek.

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen nőtt. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon napi 70 ezer köbméter a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és tartós hőség idején akár napi 130 ezer köbméter is lehet.

A szolgáltatók készülnek a következő napokban várható extra ivóvíz-igénybevételre, a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek. Ha a rendkívüli időjárás miatt mégis korlátozásra kerül sor, akkor a szakemberek alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást. Több helyen párakapuk kihelyezésével is igyekeznek majd enyhülést nyújtani majd a hőségben.

Kánikula idején oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is. Érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek