Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Hölgyeim! Ne áldozzák fel lábuk egészségét egy csinos magassarkú cipő miatt

10perc.hu
2022. 07. 09.
Hölgyeim! Ne áldozzák fel lábuk egészségét egy csinos magassarkú cipő miatt

Igaz, hogy ilyen lábbelit hordva kedvezőbb formát ölt a tompor, azaz a fenék izomzata, ugyanakkor anatómiai és élettani problémát okozhat a viselése.

Férfi olvasóink vélhetően nem tagadják le, hogy amikor az utcán vagy munkahelyen, esetleg szórakozóhelyen ellibben előttük egy szép hölgy magassarkú cipőben, bizony jólesően nyugtázzuk a látvány. És bizony ilyenkor nem nagyon jut eszébe senkinek, hogy eme lábbeli milyen veszélyeket rejt magába.

Dr. Zolnay Péter reumatológus, fizioterápiás szakorvos a divany.hu portálnak elmondta, milyen egészségügyi kockázata van a csini tipegésnek. Elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a hölgyek, akik rendszeresen viselnek magassarkú cipőt, azok feláldozzák az egészségüket a divat oltárán.



„Kétségtelenül előnyös külsőt kölcsönző lábbeli valójában a magas sarokkal egyrészt változtat a testmagasságon, látszólag megnyújtva az alsó végtag hosszát, megrövidítve, formásabbá és feszesebbé téve a vádli izomzatát. Másrészt, mindezzel kedvezőbb formát ölt a tompor izomzata, miközben megváltozik a derék dőlésszöge, ezáltal a gerinc teljes tartása” – magyarázta a velejáró élettani jelenségeket dr. Zolnay Péter.

Hogy mire kell figyelni? Nos, a szakember szerint a sarok magasságának növelésével a cipő elülső része arányosan szűkül, ezzel újabb anatómiai és élettani problémát okoz, ugyanis az ujjak összenyomása miatt gyakoribb a benőtt köröm, bütyökképződés, nyálkatömlő-gyulladás, ideggyulladás.



A tartós viselés nemcsak a bokaízületet veszi igénybe, és okoz fájdalmat, de gyakori az Achilles-ín megrövidülése, maradandó károsodása. A gyakori térd- és derékfájdalom sokszor megelőzi a lábpanaszok kialakulását, esetlegesen más irányba terelve orvost és pácienst” – fogalmazott dr. Zolnay Péter.

Milyen sarokméret az ideális? Nos, a mozgásszervi orvosok szerint a 7,5 centinél magasabb sarok tekinthető magassarkú cipőnek, és ennek viselését maximum 3 órára ajánlják, míg a tíz centinél magasabbak esetén ez az idő leszűkül 60 percre. De mint a szakember elárulta, a lábnak az alacsony és a közepes sarok (2,5–6 cm) viselése a legkomfortosabb.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek