391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Vajon honnan számít magasnak a vérnyomás?

10perc.hu
2022. 05. 11.
Vajon honnan számít magasnak a vérnyomás?

Életmódváltással és természetes gyógymódokkal búcsút inthetünk az agyvérzés és a szívinfarktus kiváltójának.

A magas vérnyomás fogyasztói társadalmunk egyik legjelentősebb civilizációs betegsége, amely elsősorban életmódunkra vezethető vissza. Az Eurostat adatai szerint ma Magyarországon a 15 év felettiek 32%-a szenved magas vérnyomástól. Megközelítőleg ennyien lehetnek, akiknél már diagnosztizálták a tünetet és körülbelül ennyien lehetnek azok is, akiknek magas a vérnyomásuk, de nem tudnak róla, illetve hajlamuk van rá.

A hipertónia a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, kialakulásának az évek számának növekedésével egyre nagyobb a kockázata. Magyarországon évente 60-65 ezer ember halálában játszik szerepet. A nők és a férfiak esetében is vezető halálok.

A felnőttkori normális vérnyomás 130/85 higanymilliméter körül mozog. Magas vérnyomásról 140/90 Hgmm vérnyomásérték felett beszélünk. A gyakran súlyos és sokszor végzetes kimenetelű szívinfarktus, illetve agyvérzés – stroke, szélütés – oka az esetek jelentős részében a tartósan magas vérnyomás.



A nem túl magas vérnyomást még nagyon jól lehet csökkenteni gyógyszeres kezelés nélkül, egészségesebb életmóddal. Ehhez az szükséges, hogy több zöldséget, gyümölcsöt és folyadékot, valamint kevesebb sót fogyasszunk. Többet és rendszeresen mozogjunk, tanuljuk meg és alkalmazzuk a számunkra legoptimálisabb stresszkezelési technikát.

De honnan ismerhetjük fel, hogy gond van a vérnyomásunkkal? A gyakori fejfájás, különösképpen a reggeli órákban, a szédülés, illetve a szokatlan és indokolatlan fáradtság gyanakvásra adhat okot, ilyen esetben érdemes a vérnyomás értékeit fokozottabban ellenőrizni.



A magas vérnyomás hátterében gyakran áll a kevés folyadék fogyasztása. Egy felnőtt embernek 10 testsúly-kilogrammonként 3,33 dl – szigorúan – vizet szükséges innia naponta. Amikor kevesebbet iszunk a szükségesnél, a szívünk csak megnövekedett nyomással tudja a megváltoztathatatlan programját végrehajtani. Amikor ez gyakran fordul elő, lassan kialakul egy krónikus hipertónia.

Állhat a magas vérnyomás hátterében a krónikus testsúlytöbblet is. Ilyenkor „egyszerű” a megoldás: az életmód megreformálásával lassan meg kell szabadulni a terhes feleslegtől. Ez általában nem megy egyedül, érdemes keresni dietetikus vagy az életmódváltásban jártas természetgyógyász szakembert. Többnyire még ez is kevés lehet, ha nincs támogatás a családtagok részéről.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek