Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Készülj a legrosszabbra! Erősödhetnek az allergiás tünetek!

10perc.hu
2022. 04. 25.
Készülj a legrosszabbra! Erősödhetnek az allergiás tünetek!

Az ország számos területén megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is, melyek szórása a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és koncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet.

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint jelenleg a legdominánsabb a platán, amelynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben. E növény pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, de nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart.

Az ország számos területén megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Pollenszórásuk a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet. Allergiás tüneteket okozhatnak még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is.


Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek