392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ne hagyjuk, hogy egy betörő tönkre tegye a tavaszi vakációt

10perc.hu
2022. 04. 13.
Ne hagyjuk, hogy egy betörő tönkre tegye a tavaszi vakációt

Ha elmegyünk nyaralni, akkor az adott óvintézkedésekkel – bezárunk mindent, leengedjük a redőnyt, nem ég a lámpa – éppen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy senki nincs otthon és védtelen a lakás.

Az iskolákban, óvodákban holnap beköszönt a tavaszi szünet. Sok család ilyenkor úgy dönt, hogy a szünetet és a húsvétot pihenéssel tölti és elutaznak valamerre. A pár napos kikapcsolódás azonban könnyen rémálommá válhat, ha nem gondoskodunk lakásuk, ingatlanunk megfelelő védelméről.

Elsődleges probléma, hogy ha elmegyünk nyaralni, akkor az adott óvintézkedésekkel – bezárunk mindent, leengedjük a redőnyt, nem ég a lámpa – éppen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy senki nincs otthon és védtelen a lakás.

„Ha jó a viszonyunk a szomszéddal neki érdemes szólni, hogy elutazunk, esetleg megkérni, hogy néha nézzen rá a lakásra vagy házra. Ugyanakkor ne szóljunk minden ismerősnek, hogy elutazunk, mert nem tudjuk kinél kerül rossz kezekbe ez az információ” – mondta el a 10perc.hu kérdésére Csalami János.

A biztonságtechnikai szakértő szerint, ha valakinek se redőnye, se sötétítő függönye nincs, akkor különösen kell vigyáznia arra, hogy semmi értékes dolog ne maradjon szem előtt. Nem kell kísértésbe hozni a betörőt. Ami még hasznos lehet abban az esetben, ha nem rendelkezünk lakásriasztó rendszerrel az akár egy mozgásérzékelős lámpa is lehet.



Ez az év többi időszakában is segítségünkre lehet, ám elutazáskor különösen fontos. Ha az ablakok és ajtók környékére szereltetjük fel, akkor a szomszédoknak is rögtön szemet szúrhat éjjel a hirtelen világosság, ráadásul a betörőket is megzavarhatja.

Hasznos segítség az is, ha van olyan hozzátartozó, barát, akit megkérhetünk, hogy nézzen át naponta az ingatlanba. Ilyenkor kérjük meg, hogy húzza fel a redőnyt, kapcsoljon villanyt és feltétlenül fontos, hogy ürítse ki a postaládát is.

„Amennyiben a legtökéletesebb megoldást szeretnénk, akkor lássuk el az ingatlan valamilyen vagyonvédelmi eszközzel: riasztóval, kamerával, távfelügyelettel” – tanácsolja a szakember, aki szerint ma már az okosotthonok kialakítása is nagyban hozzájárul a biztonsághoz.

Főkép forrása:
Elektronika Vonala

További cikkek