A magyarok karácsonyi szokásairól az IKEA Magyarország megbízásából az IPSOS piackutató cég készített felmérést idén novemberben. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 27 százaléka soha nem főz húsmentesen karácsonykor, 51 százalék viszont néha ugyan húsmentes fogással is készül, de nem ez a fő szempont a menü kitalálásakor.
Csupán a válaszadók 12,7 százaléka nyilatkozta, hogy minden évben húsmentesen főz, és hozzájuk csatlakozik a megkérdezettek további 8,1 százaléka, amennyiben vegetáriánus vagy vegán vendég érkezik hozzájuk. A húsmentes karácsony iránti nyitottság leginkább a 18-26 év közötti fiataloknál figyelhető meg a kutatás szerint.
Érdekesség, hogy az ünnepi „maradékkal” miként bánnak az emberek. A 41,7 százalék lefagyasztja, és később fogyasztja el a karácsonyról megmaradt fogásokat, míg a felmérésben résztvevők 36 százaléka saját bevallása szerint úgy főz, hogy egyáltalán nem is hagy maradékot.
A válaszadók 66 százaléka általában klasszikus karácsonyi csomagolópapírt használ, ami az ajándékról letépve sokszor egyből a szemetesben landol. Ugyanakkor a magyarok 44,6 százaléka dönt olyan ajándéktasak vagy ajándékdoboz mellett, amit a következő évben újra használni lehet, míg 13 százalékuk be sem csomagolja az ajándékokat.
A válaszadók 54 százaléka, bevallása szerint néha készít saját kezűleg ajándékot, használt darabokban azonban nem szívesen gondolkodnak, a megkérdezettek 64 százalékuk soha nem szokott másodkézből ajándékozni.