Elkezdődött az idei advent és ezzel együtt a karácsonyi sütik időszaka is. Az ünnep közeledtét jól jelzi, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület megtalálta az Év Diós Bejglijét: idén a fővárosi Trattoria di Sophia bejglije lett a legjobb, amit Simon Andrea cukrászmester készített el.
Az ipartestület közlése szerint a 2021-es versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásának, mivel köztudott, hogy a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett" termékként szerepel. Idén is háromfős zsűri értékelte a munkákat.
„Amikor ez a bejglink elkészült, valahogy éreztük a receptúra alapján, hogy nagyon jól sikerült. Az esélytelenek nyugalmával indultunk, hiszen az ország tortája vagy más hasonló versenyeken is azért olyan cukrászatok nyertek eddig, akik már évtizedes hagyományokkal bírnak. Mi, étteremként és cukrászdaként együttesen üzemelünk, de a cukrászatunk elég széles palettával működik, hiszen 70-80 féle süteményünk van” - mesélte a 10perc.hu kérdésére Záhonyi Alexandra, a Trattoria di Sophia üzletvezetője.
Simon Andrea, cukrászmester diós bejgliéjére mostantól kikerült az Év Bejglije felirat, amit az óbudai étterem-cukrászdában személyesen, vagy online rendeléssel is be lehet szerezni. Az üzletvezető elárulta, az alapanyagok berendelve, és felkészültek a rohamra.
Hagyományos diós kategória első három helyezettje
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest
Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár
Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki - Lajosmizse