Újabb nagy magyar sikerről számolhatunk be, ugyanis a három éve piacra dobott hazai fejlesztésű rostkombinációt nemrég a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobb egészséges italának választották az Activé FiberShake-t.
A díjnyertes italban a rostok mellett elegendő fehérje és szénhidrát van, sőt a felszívódó szénhidráttartalma meglehetősen alacsony, emiatt a fogyókúrázó étrendet folytatók körében is egyre népszerűbb. Emellett glutén- és szójamentessége biztosítja, hogy ezen felszívódási zavarral küzdők is be tudják illeszteni diétájukba.
A rostkombinációt a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobb egészséges italának választották Fotó: Active FiberShake
A rostok a növények alkotórészei, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek, amelyek a testünkben található emésztőenzimeknek ellenállnak, azaz nem vagyunk képesek feldolgozni őket. Energiát nem szolgáltatnak, azonban nagy a vízmegkötő képességük.
Vadász Bálint, az ital kifejlesztője a 10perc.hu kérdésére elmondta, a rostkombináció elkészítése pofonegyszerű, egy perc után sűrű, iható itallá változik, de ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sűrűsödnek össze.
Szmetana Krisztina táplálkozási és életviteli tanácsadó mindehhez hozzátette, a nem elégséges rostfogyasztás igencsak káros lehet, így mivel immunrendszerünk 70 százaléka bélrendszerben van, beleink egészségére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani. Elárulta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiaknak 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm rostot kellene fogyasztani naponta.
Ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sűrűsödnek össze Fotó: Active FiberShake
A szakember lapunk kérésére kijelentette, a rostfogyasztás jelentőségét a legtöbben elbagatellizálják, pedig a nem elégséges bevitel növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve a székrekedésről és a bél rosszindulatú elváltozásáról, a legyengült immunrendszerről. Továbbá a rostok elégtelen fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy napközben fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.