388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Dohányos vagy? Fizess többet, ha biztosítod magad!

10perc.hu
2021. 09. 27.
Dohányos vagy? Fizess többet, ha biztosítod magad!

Akár 1 millió forinttal többe kerülhet az életbiztosítás annak az embernek, aki cigarettázik.

A dohányzás az alkohol után a második legtöbb áldozatot követelő élvezeti szer. Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen. Egy 2019-es felmérés szerint 2018-ban a halálesetek 21%-a, legalább 28 000 fő halála volt összefüggésben a dohányzással.

Nem véletlen, hogy a biztosítók is számolnak a dohányzás kockázatával, amikor meghatározzák egy biztosítási termék díját. A bankmonitor.hu szakértőinek számításai szerint a díjkülönbség összeségében akár 1 millió forint is lehet.

Elsősorban az életbiztosítások és a kritikus betegségekre vonatkozó biztosítások esetében alkalmaznak a biztosítók két díjkategóriát. A biztosítók minden esetben valós statisztikai adatok alapján határozzák meg a biztosítások díjtételeit, így a dohányzó és nemdohányzó díjkülönbség valódi képet mutat arról, hogy mennyivel veszélyesebb az élete egy dohányzónak.

A dohányzók és a nemdohányzók által fizetendő díjak közötti különbség azt mutatja meg, hogy a biztosító számára mennyivel jelent nagyobb kockázatot egy dohányos ügyfél, vagyis mennyivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy a biztosítási időszak alatt meghal, és ki kell fizetni a biztosítási összeget.



A fenti példában egy 30 éves biztosított 20 éves tartamú biztosításának díjai láthatók 10, 15 és 20 milliós biztosítási összegekre számolva. A díjkülönbség napi 6 szál cigaretta felett már 30 százalék, ami azt jelenti, hogy a 20 év alatt összesen 500 ezer és 1 millió forint közötti felárat fizethet egy dohányos.

A piaci gyakorlat szerint a biztosítók úgynevezett kotinin-, vagy szárazvérteszttel állapítják meg, hogy az adott ügyfél jogosult -e az alacsonyabb, nemdohányzó díjra. Ez a szerződéskötés előtt történik, és az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik el a vizsgálatot.

Negatív teszt esetén a biztosítási szerződés megköthető a nemdohányzó díjjal. Ha a biztosítási tartam során valaki dohányozni kezdett, azt be kell jelentenie a biztosítónak. A biztosítási feltételek szerint a biztosító jogosult a tartam alatt a dohányzási szokást ellenőrizni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek