Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Tüdővitamin dohányosok számára

10perc.hu
2021. 03. 03.
Tüdővitamin dohányosok számára

A keleti gyógyításban használt anyagok csökkenthetik a dohányzás okozta tüdőbetegség tüneteit.

A dohányzás terén kedvező változások következtek be hazánkban: az elmúlt egy évtizedben csökkent a napi rendszerességgel, vagy alkalmanként dohányzók aránya, illetve nőtt azoké, akik még soha nem gyújtottak rá. Jelenleg a lakosság 27 százaléka dohányzik. Leginkább a fiatalabb férfi felnőttek körében szorult vissza a dohányzás, ugyanakkor a 65 év feletti nők esetében a rendszeresen dohányzók aránya emelkedő tendenciát mutat.

A dohányzás köztudottan káros nemcsak a dohányzó egyén, hanem környezete egészségére is. A függőséget okozó nikotin mellett négyezer kémiai vegyület jut a dohányzással a szervezetbe. Közülük több is kifejezetten tüdőkárosító anyag, amelyek miatt csökken a légzési felület, és nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata. A dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatokét.



A 10perc.hu kérdésére Dr. Sági Zoltán tüdőgyógyász elmondta, a leszokást követően fokozatosan csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata, megszűnik a reggeli hurutos köhögés és jobb lesz a közérzet. A szakember szerint ebben a folyamatban a vitaminoknak, illetve a keleti gyógyászatból ismertek természetes anyagoknak – például a Kínában termő Cordyceps sinensis nevű hernyógomba, vagy a Boswellia serrata elnevezésű gyógynövény, a tömjénfa – is szerepe van. Ezek az anyagok kifejezetten jó hatással vannak a tüdőre.



Laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy a fent említett hernyógomba egyik bioaktív összetevője gátolta a tüdőszövet pusztulását és a cigaretta füst által kiváltott gyulladásos és oxidatív stresszt és sejtelhalást. A tömjénfa kivonata jelentős gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkezik, amely indokolttá teheti az alkalmazását bizonyos tüdőbetegségek, köztük az allergia és az asztma kiegészítő kezelésében is. A főleg e két összetevőből álló vitaminok mellett javasolt a dohányosok számára a magasabb mennyiségű C-vitamin, a B6 vitamin fogyasztása.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek