393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szoros közelségbe kerül a Hold és a Fiastyúk szombaton

10perc.hu
2024. 01. 19.

Az együttállást egész éjszaka követhetjük, sötétedés után, 17:40-kor a páros már egészen magasan, 55 fokon tündököl az égen, délkeleti irányban.

Szoros közelségbe kerül a dagadó Hold és a Fiastyúk csillaghalmaza szombaton este - hívta fel a figyelmet a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A 76 százalékos fázisú, dagadó Hold ekkor jár a legközelebb a Fiastyúk nyílhalmazához: a halmaz legszélső csillagaitól alig 0,8 fokra, a halmaz közepétől 1,7 fokra jár. Ez azt jelenti, hogy egy kis kézitávcsővel szemlélve a párost, a Fiastyúk csillagaitól 2 holdkorongnyi távolságra jár a fényes Hold.

A következő, még szorosabb együttállás február 16-án lesz, ekkor már a Fiastyúk szélső csillagait is el fogja fedni a Hold.

Az estét színesíti egy csillagfedés is, amelyet csillagászati távcsővel lehet a legjobban megfigyelni. Az 5,6 magnitúdós fényességű 36 Tauri nevű csillag 23:04-kor tűnik majd el a Hold sötét oldalán, hogy aztán 00:12-kor lépjen ki a Hold átellenes, világos peremén.

A Fiastyúk (Plejádok, M45) egy csillagászati értelemben fiatal, 115 millió éves csillaghalmaz, úgynevezett nyílthalmaz. Szabad szemmel jól láthatóan hét közeli, közepesen fényes csillagból áll, illetve távcsővel szemlélve tucatnyi további halványabb társ is előkerül. Ők mindannyian egyetlen közös gázfelhőből alakultak ki, és a csillagszületés korai fázisában vannak.

A jelenségről és annak megfigyeléséről a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán olvasható további információ.

Főkép forrása:
Freepik, illusztráció

További cikkek