393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kritikus a helyzet az egészségügyben! 681 háziorvosi körzet betöltetlen, ami majd egymillió magyart érint

10perc.hu
2023. 01. 10.

A háziorvosok 29,6 százaléka 60 év felett jár Magyarországon az utolsó friss adatok szerint, akik közül sokan a következő időszakban sokan vonulhatnak nyugdíjba.

Jelenleg 682 háziorvosi körzet betöltetlen Magyarországon a Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2023. januári adatai alapján, ezeknek 88 százaléka már több mint fél éve áll üresen. Ráadásul 39-cel több, mint egy évvel korábban Ezek a praxisokhoz több mint 787 ezer beteg tartozik – olvasható a Pénzcentrum összefoglalójában.

Bár a magyar egészségügyben a szakemberhiány nem újkeletű probléma, az utóbbi években csak romlott a helyzet. 356 körzet - az összes üres körzet 52,2%-a - pedig azóta üresedett meg, hogy a koronavírus-járvány megjelent az országban 2020 márciusában.

A javulásra pedig nemigen lehet számítani, hiszen a háziorvosok 29,6 százaléka 60 év felett jár Magyarországon az utolsó friss adatok szerint. A rengeteg idős szakember közül a következő időszakban sokan vonulhatnak nyugdíjba.

2019 év elején még 373 tartósan betöltetlen körzetet tartottak számon, 2021-re ez a szám 482-re emelkedett. 2022 januárjában pedig már 559 ilyen praxis volt Magyarországon. Jelenleg összesen 601 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van Magyarországon. Az ország 19 vármegyéje és a főváros közül 5 vármegyében láthatunk az adatok alapján javulást, és háromban stagnálást, a legtöbb helyen azonban romlott a helyzet.


Jelenleg 682 háziorvosi körzet betöltetlen Magyarországon      Fotó: Freepik


A legtöbb körzet Békés és Vas vármegyékben, valamint Budapesten üresedett meg egy év alatt. Az összes üres praxis számában továbbra is, ahogy az elmúlt években is, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye vezet és maradt az élen Pest, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegye is

A legtöbb betöltetlen körzet ugyan Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben van, a legkevesebb Győr-Moson-Sopron, Zala, és Csongrád-Csanád vármegyékben, viszont figyelembe kell venni azt is, hogy mekkorák ezek a körzetek, vagyis hány lakos tartozik egy-egy körzethez.

A legkisebb rég megüresedett praxis 2023-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van, Kisvárdán, amelyhez 166 ellátandó beteg tartozik. A legnagyobb Pest megyében, Érden, amely 4402 lakost látna el. Tehát önmagában az üres körzetek száma nem mutatja meg, hogy hol van a legnagyobb hiány háziorvosokból az országban.


A legkisebb rég megüresedett praxis 2023-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van, Kisvárdán, amelyhez 166 ellátandó beteg tartozik     Fotó: Freepik


Ha lakosságarányosan megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy Nógrád vármegyében a lakosok 20,5 százaléka olyan praxishoz tartozik, amely betöltetlen. Ez alapján nagy a baj Jász-Nagykun-Szolnok (16,4%) és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (15,5%) is. A legkevésbé Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar vármegye (4,4-4,5%), Győr-Moson-Sopron vármegye (3,4%), valamint Budapest (2,7%) lakosainak jelent égető problémát a háziorvoshiány.

A tavalyi év utolsó munkanapján, december 30-án jelent meg az a rendelet a Magyar Közlönyben, mely alapján megváltozik a háziorvosi körzetek kialakítása. Az új rendszerben a praxisban az ellátott lakosságszámnak gyermekorvosi körzet esetén legalább 600 főt, a felnőtt és vegyes háziorvosi körzet esetén legalább 1200 főt el kell érnie.

Jelenleg a tartósan betöltetlen körzetek közül 69 körzet 600 fő alatti és 210 körzet 1200 fő alatti. Vagyis a 601 tartósan betöltetlen körzet csaknem fele eltűnik a statisztikákból, ha átrajzolják a körzethatárokat. Ha a körzethez tartozó lakosságszám 1200 fő alá, vagy gyermekorvosi körzet esetében 600 alá csökken, a praxis megszűnik.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek