2025. 12. 06.

381.78 Ft

327.85 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Késik és drága a magyar szamóca a rossz időjárás miatt

Késik és drága a magyar szamóca a rossz időjárás miatt
10perc.hu
2025. 05. 27.
Fotó: illusztráció

A hűvös idő és a fagykárok miatt késik a magyar szamócaszezon, csökken a kínálat, az árak magasak, a kézi szedés pedig komoly kihívás.

Hirdetés

Már kapható a magyar szamóca a hazai piacokon, de a vásárlóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, miközben a termelők komoly kihívásokkal néznek szembe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös piaci körképéből.

„A szokatlanul hűvös, borult májusi időjárás következtében lelassult az érés és elhúzódik az idei szamócaszüret” – áll a közleményben.

A fóliasátras szamóca már május elején megjelent a piacokon, míg a szabadföldi szedés csak május 15–20. között indult, így a kínálat visszafogottabb, az árak pedig ennek megfelelően nem csökkentek érdemben a szezon során.

A szabadföldi termésben térségtől függően 40–80 százalékos fagykár keletkezett, míg a fóliás növényeket sikerült megóvni az áprilisi és májusi fagyoktól.

A kamara szerint „jelenleg a szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát”, mivel

„a gépesítés nem megoldott, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradtságos munkával leszedhető szamócára”.

Magyarországon mintegy 704 hektáron termesztenek szamócát, és ez a terület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült. 2024-ben 22%-kal nagyobb felületen foglalkoztak szamócával, mint 2020-ban, és a betakarított termés 8 ezer tonna volt, ami 500 tonnával haladja meg az előző évi mennyiséget. Ez a növekedés főként a termőterület bővülésének köszönhető, nem pedig hozamnövekedésnek.

A boltok polcain továbbra is megjelenik import szamóca, azonban a közlemény szerint

„a hazai termesztésű gyümölcs beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel”.

A kamara és a FruitVeB hangsúlyozta:
„A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt.”

A szamócaszezon várhatóan június közepéig tart, jelentős változásra pedig csak egy váratlan hőséghullám hozhatna fordulatot - tette hozzá a 24.hu.

Címkék:

További cikkek

Hirdetés

Friss cikkek

Népszerű cikkek

Budapest

Kapcsolódó cikkek