Már kapható a magyar szamóca a hazai piacokon, de a vásárlóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, miközben a termelők komoly kihívásokkal néznek szembe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös piaci körképéből.
„A szokatlanul hűvös, borult májusi időjárás következtében lelassult az érés és elhúzódik az idei szamócaszüret” – áll a közleményben.
A fóliasátras szamóca már május elején megjelent a piacokon, míg a szabadföldi szedés csak május 15–20. között indult, így a kínálat visszafogottabb, az árak pedig ennek megfelelően nem csökkentek érdemben a szezon során.
A szabadföldi termésben térségtől függően 40–80 százalékos fagykár keletkezett, míg a fóliás növényeket sikerült megóvni az áprilisi és májusi fagyoktól.
A kamara szerint „jelenleg a szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát”, mivel
„a gépesítés nem megoldott, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradtságos munkával leszedhető szamócára”.
Magyarországon mintegy 704 hektáron termesztenek szamócát, és ez a terület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült. 2024-ben 22%-kal nagyobb felületen foglalkoztak szamócával, mint 2020-ban, és a betakarított termés 8 ezer tonna volt, ami 500 tonnával haladja meg az előző évi mennyiséget. Ez a növekedés főként a termőterület bővülésének köszönhető, nem pedig hozamnövekedésnek.
A boltok polcain továbbra is megjelenik import szamóca, azonban a közlemény szerint
„a hazai termesztésű gyümölcs beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel”.
A kamara és a FruitVeB hangsúlyozta:
„A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt.”
A szamócaszezon várhatóan június közepéig tart, jelentős változásra pedig csak egy váratlan hőséghullám hozhatna fordulatot - tette hozzá a 24.hu.