Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagy Márton kérésére várhatóan csökkeni fognak a lakáshitel-kamatok

10perc.hu
2024. 09. 20.
Nagy Márton kérésére várhatóan csökkeni fognak a lakáshitel-kamatok

Nagy Márton 5%-os THM-plafon kérése jelentős kamatcsökkentést hozhat a lakáshiteleknél, ami fellendítheti az építőipart és a hitelpiacot.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kérésére a bankoknak komoly kihívással kell szembenézniük: 5 százalékos THM-plafon bevezetésére vonatkozó kérés érkezett hozzájuk a lakáshitelek terén. Bár a felhívás nagy mértékű alkalmazkodást igényel a pénzintézetektől, Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a részleges alkalmazkodás biztosra vehető, ami komoly élénkülést hozhat a hitelpiacon és az ingatlanfejlesztésben - közölte a BiztosDöntés.hu.

Gergely Péter rámutatott, hogy a kormány által 2023-ban kért 8,5 százalékos THM-plafon alatt már eleve több piaci kamatozású lakáshitel volt, így a bankok könnyebben tudtak alkalmazkodni. Azonban a jelenlegi helyzet bonyolultabb, hiszen a referenciahozamok – például a 10 éves BIRS és az 5 éves ÁKK – már jóval közelebb állnak az újonnan kért 5 százalékhoz, ami negatív marzsot vetít előre.

Ennek ellenére Gergely szerint a bankok alkalmazkodni fognak, mivel számukra a hitelpiaci aktivitás fenntartása kulcsfontosságú. "A THM-plafon eltörlését követően a várakozásokra rácáfolva nem emelkedett érdemben a pénzintézetek által folyósított lakáshitelek kamata és THM-je" – mondta Gergely, hozzátéve, hogy a lakossági hitelkereslet is hozzájárul ehhez, hiszen az általánosan 6 százalék körüli kamatszinteknél kezd igazán megjelenni.

A bankok rendelkezésére álló olcsó lakossági források további támogatást jelenthetnek az alkalmazkodáshoz. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a pénzintézetek még mindig jelentős összegeken ülnek, amelyek a kamatmentes betétekből és minimális kamatú lekötött betétekből származnak.


Címkék:
#Hitel

További cikkek